Index Vakbarát Hírportál

A katari luxusfocivébé – csak gazdagoknak

2022. október 11., kedd 10:01

A labdarúgás munkásosztálybeli gyökerei ellenére csillogó és sokak számára borsos árú csomagokkal készül Katar a világbajnokságra. A belépők az ötcsillagos ellátással együtt több ezer dollárba kerülnek.

A világ egyik legmagasabb, egy főre jutó GDP-jével kérkedő, energiaforrásokban gazdag, Öböl menti államban a luxus iránti rajongás a tömegek számára rendezett verseny szokatlanul magas költségeiben is megmutatkozik.

Egy csoportmérkőzés VIP-jegyét 4950 dollárért, mai árfolyamon csaknem 2,2 millió forintért kínálják. Igaz, ezért a pénzért a meccset a felezővonalra néző páholyból hatfogásos menü kíséretében élvezheti a látogató.

A feneketlen költségvetésűek számára kihagyhatatlan ajánlat az éjszakánként 4000 dolláros szállodai szoba vagy az elnöki lakosztály 26 ezer dollárért. Ilyen kedvezményes árat azonban csak abban az esetben kaphatnak, ha legalább 30 napot töltenek a hotelben.

A szervezők szerencsére az átlagos keresetű szurkolókkal is törődnek.

Egy acélágy egy éjszakára a fővároshoz közeli félsivatagban található szállás egyik közös szobájában már 84 dollárért, 37 ezer forintért bérelhető. A kényesebb szurkolók a kikötőben horgonyzó tengerjárókon alhatnak 179–800 dollárért, 79–350 ezer forintért – persze szintén egy éjszakára – jelentette a helyszínről a francia AFP hírügynökség.

A meccseken a Katarban dolgozó vendégmunkások is szurkolhatnak, akiknek 40 riálért, 5000 forintért kínáltak jegyeket arra a sportágra, amelynek játékosai és szurkolói hagyományosan az ő köreikből, a munkásosztályból kerültek ki.

„Egyértelmű, hogy egyfajta prémiumturizmusra összpontosítanak, de a világbajnokságra utazók túlnyomó többsége középosztálybeli” – mondta az európai szurkolókat tömörítő szövetség elnöke.

„Ők nem azok az emberek, akik megengedhetik maguknak, hogy heti ötezer dolláros áron egy tengerjáró hajón szálljanak meg” – hangoztatta Ronan Evain.

A szállás méregdrága, alternatíva nincs

Ezúttal valószínűleg elmaradnak a jegy nélküli szurkolók hordái, amelyek általában elözönlik a világbajnokságokat. A november 20. és december 18. közötti torna idejére ugyanis csak a jegytulajdonosok léphetnek legfeljebb három vendégükkel Katar területére.

Sok szurkoló máshol keres szállást a Perzsa-öbölben, majd felszáll az Egyesült Arab Emírségekből, Szaúd-Arábiából, Kuvaitból és Ománból érkező, napi 100-200 ingázó repülőjárat egyikére.

De még ezek a lehetőségek sem olcsók.

Az egy órányi repülőútra lévő Dubajban egy hivatalos vb-csomag 1500 dollárba kerül négy éjszakára egy közös szobában. Igaz, a szállás ára a dohai oda-vissza repülőjegyet is magába foglalja, a belépőt a stadionba azonban külön kell megvásárolni.

A katari világbajnokságnak az az előnye, hogy mind a nyolc stadion Dohában és környékén található, így a szurkolóknak nem kell egy egész országot átszelni ahhoz, hogy kedvenceiket láthassák – mint például a 2014-es brazíliai vagy a 2018-as oroszországi világbajnokságon.

Katarban azonban kevés az alternatíva. A korábbi vébéken akár a meccs napjára is érkezhetett a szurkoló.

„Itt mindez nem lehetséges. Vagy nem találsz szállást, vagy a szállás túl drága” – magyarázta Evain, aki szerint sokan azért mondanak le a vébéről, mert egyszerűen nem engedhetik meg maguknak ezt a kiadást.

Feledhetetlen élmények

„A legtöbb pénztárcának megfelelő” szálláslehetőségek állnak rendelkezésre – ezt állítja az Expat Sport ügyvezető igazgatója, az Egyesült Arab Emírségekben működő hivatalos vb-csomag szolgáltatás ügynöke.

A legtöbben az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából, Franciaországból, Mexikóból, Kínából és Indiából érdeklődnek az emírségekbeli csomagok iránt.

„A sportturisták általában idősebbek és csoportosan utaznak” – mondta Sue Holt.

Ezek közé a szurkolók közé „olyanok is tartoznak majd, akik korábban még soha nem merészkedtek ebbe a térségbe” – tette hozzá az utazásszervező.

A világbajnokság megrendezése a mindössze 2,8 millió lakosú, túlnyomórészt külföldi munkavállalókból álló Katar számára „presztízskérdés” – ezt állítja egy washingtoni arab intézet vezető kutatója.

A katariak nem akarják, hogy a turisztikai infrastruktúra túlkínálatába kerüljön a turisták egy olyan szegmense, amely valószínűleg nem fog rendszeresen megjelenni az országban

– indokolta Robert Mogielnicki a korlátozott lehetőségeket.

„Gyanítom: a katariak továbbra is arra fognak törekedni, hogy gazdagabb turistákat vonzzanak az elit körökből” – fejtette ki a kutató, aki egyben a washingtoni egyetem adjunktusa.

(Borítókép: A katari labdarúgó-világbajnokság visszaszámláló órája 2022. augusztus 16-án. Fotó:  Kyodo News / Getty Images)

Rovatok