Index Vakbarát Hírportál

A felmérések szerint az Egyesült Államokban jóval több republikánus hal bele a Covidba, mint demokrata

2022. október 11., kedd 06:56

Feltűnő az egyenlőtlenség a koronavírusban elhalálozott republikánus és demokrata szavazók között – olvasható ki a legújabb felmérésekből.

2020 márciusa és 2021 októbere között Florida és Ohio államokban 76 százalékkal több republikánus szavazó vesztette életét a koronavírus-járvány következtében, mint demokrata – derül ki a Nemzeti Közgazdasági Kutatóintézet adatai alapján. 

Egy júniusi kutatás szerint is több ember halálát okozta a vírus a republikánus többségű megyékben, mint ott, ahol a demokraták vannak többségben. A kutatók egyelőre még nem találták meg a választ a „miértre”, de az okok között szerepelhet az alacsonyabb átoltottság, valamint a maszkviselés és a távolságtartás elutasítása – írja az Nbc News

Az oltásokkal kapcsolatos bizonytalanság és hezitálás lehet a magyarázat a számokra – vélekedtek a Yale kutatói. 

Azokban a megyékben, ahol a lakosság nagy része beoltatja magát, sokkal kisebb különbséget látunk a republikánusok és a demokraták között

– magyarázta Jacob Wallace, a tanulmány egyik szerzője, a Yale School of Public Health egészségpolitikai tanszékének adjunktusa. 2021 áprilisa és decembere között, miután minden felnőtt állampolgár számára elérhetővé vált a koronavírus elleni oltás – a többlethalálozások területén jelentkező egyenlőtlenség megnőtt – írja a tanulmány. 

Floridában és Ohióban 153 százalékkal magasabb volt a republikánusok körében a halálozási arány, mint a demokrata társaiknál. 

Igazán nagy szakadékot csak azután láttunk, hogy a vakcinák széles körben elérhetővé váltak a két államban

– mondta Wallace. A júniusban jegyzett kutatás szerint azonban mindössze tíz százalékot magyaráz meg kielégítően az oltásokra adott válasz. 

 A védőoltások szerepet játszanak abban a különbségben, amelyet megfigyeltünk, de ez nem minden. Ha kevesebb az átvitel, kevesebb a megbetegedés, és kevesebb a halálozás. És általában véve kevesebb a fertőzés, ha olyan óvintézkedéseket vezetünk be, mint a kötelező maszkviselés vagy az egyidejűleg kiszolgálható emberek számának maximalizálása

– mondta Neil Jay Sehgal, a tanulmány egyik szerzője, a Marylandi Egyetem Közegészségügyi Iskolájának egészségügyi politika és menedzsment docense.

Rovatok