Index Vakbarát Hírportál

Magyarország lakosságának ötven százaléka fél óránál is többet utazik a legközelebbi kórházba

2022. október 11., kedd 13:37

Az Európai Unió országaiban a lakosság azon része jut el gyorsan egy-egy fekvőbeteg-ellátó intézménybe, akik a városokban élnek. Az összesítést tartalmazó listán 89 olyan térség is szerepel, amely lakosságának a fele 30 percnél is több időt utazik a kórházakba – ezek között pedig Magyarország is szerepel.

Az Európai Unió Statisztikai Hivatalának (Eurostat) adatai szerint az Európai Unió 1166 megyei szintű régiója közül 129-nek valamennyi lakosa – gépkocsival – 15 percen belül eljuthat a legközelebbi kórházba. Az ebbe a kategóriába tartozók, tehát akik gyorsan eljutnak egy-egy fekvőbeteg-ellátó intézménybe, többnyire városokban élnek. Az összesítést tartalmazó lista végén 89 olyan ország szerepel, amelyekben a lakosság minimum felének fél óránál is hosszabb időbe telik eljutni a kórházba. 

Ezen régiók többsége Spanyolországban, Portugáliában, Horvátországban, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában, Szlovéniában és Svédországban található. Az Európai Uniónak tizenegy olyan régiója, illetve megyéje van, ahol a lakosság kevesebb mint tíz százaléka képes eljutni a legközelebbi kórházba mindössze negyedóra alatt: kettő Svédországban, négy Romániában és öt Lengyelországban.

Az erre vonatkozó magyar adatok, tehát hogy a lakosság hány százaléka jut el negyedóra alatt, gépjármű használata mellett a legközelebbi kórházba: 

Rovatok