Index Vakbarát Hírportál

Izraeli katonák lőttek meg egy gyereket, meghalt

2022. október 11., kedd 07:35

Belehalt hétfőn a sérüléseibe egy 12 éves palesztin fiú, akit izraeli katonák egy szeptemberben tartott razzián lőttek meg Ciszjordániában.

Belehalt sérüléseibe egy izraeli razzián megsebesült palesztin gyerek. Mahmúd Szamúdit szeptember 28-án lőtték meg egy dzseníni menekülttáborban – számolt be a palesztin egészségügyi minisztérium. Az izraeli hadsereg részéről azt közölték, a fiú köveket dobált a biztonsági erőkre, és hozzátették, az ügyet vizsgálják.

A Jordán folyó nyugati partján fekvő Ciszjordániában több mint 100 palesztint – 2015 óta a legtöbbet – gyilkoltak meg azóta, hogy izraeli utcai támadásokra válaszul a zsidó állam március 31-én hadműveletet indított a szélsőségesek ellen.

Izraeli biztonsági tisztségviselők többször felszólították a Palesztin Hatóságot, tegyen többet a fegyveres erőszak megfékezéséért. A Ciszjordánia-szerte egyre népszerűtlenebb Palesztin Hatóság jelezte: az izraeli műveletek módszeresen aláássák hatalomgyakorlási képességét a térségben.

Nemrég Kelet-Jeruzsálemben lelőttek egy 18 éves katonát, válaszul a hadsereg benyomult a város melletti Suafát palesztin menekülttáborba, ahonnan az elkövető érkezett. A táborból összecsapásokat jelentettek, az itt élők kövekkel dobálták meg a katonákat, akik könnygázt is bevetettek.

Rovatok