Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ szerint a jövőben a hőség annyi emberrel végezhet, mint a rák

2022. október 11., kedd 05:59 | aznap frissítve

Nagyobb kiterjedésű régiók válhatnak lakhatatlanná a Földön a globális felmelegedés hatására, közölte az ENSZ és a Nemzetközi Vöröskereszt.

Ha nem történik radikális változás, akkor Északkelet-Afrikában, valamint Dél- és Délnyugat-Ázsiában a hőség olyan mértékűvé válhat, amely meghaladja az ember fizikai tűrőképességét, írja a Világgazdaság a hétfőn megjelent jelentésre hivatkozva.

2022 has seen record temperatures across the world.

Drastic actions are needed now to prevent a future of frequent and deadly heat disasters.

Our new report with @ifrc * https://t.co/cN3Q2bIf53 pic.twitter.com/kNVFw9tRUl

— UN Humanitarian (@UNOCHA) October 10, 2022

Az elviselhetetlen körülmények miatt tömeges szenvedésre, halálra, illetve a népességvándorlás és az egyenlőtlenségek fokozódására lehet számítani a szakértők szerint. Számos régióban a hőség a legnagyobb meteorológiai veszélyforrás, éves szinten már most is ezerre tehető azoknak az áldozatoknak a száma, akikkel a hőség végez, mutatott rá a jelentés.

A szakértők úgy vélekednek, hogy az évszázad vége felé annyi ember életét követelheti a hőség, mint a rák. Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese megjegyezte, hogy a humanitárius segítségnyújtó rendszer nem tud megbirkózni egy ilyen krízissel, írja a VG.

Rovatok