Index Vakbarát Hírportál

A közösségimédia-profillal rendelkező brit fiatalok egyharmada hazudott a koráról

2022. október 11., kedd 08:29

Ez derül ki az Ofcom szabályozóhatóság megbízásából készült kutatásból, amely arra szólít fel, hogy az internetes platformokon több korellenőrző eszközt kell elhelyezni, hogy megvédjék a gyermekeket a káros tartalmaktól.

A vizsgált korosztályba tartozó gyermekek 77 százaléka rendelkezik legalább egy közösségimédia-profillal, a 12 év alattiak 60 százaléka pedig annak ellenére, hogy a legtöbb oldalon 13 év a minimális életkor. A tanulmány becslése szerint az ebbe a csoportba tartozó gyermekek mintegy 47 százaléka 16 éves, 32 százaléka pedig 18 éves vagy annál idősebb korhatárt állított be.

A nyolc és 12 év közötti korosztály közel egynegyede rendelkezett olyan profillal, ahol a korhatár 18 év volt beállítva, így felnőtteknek szóló anyagokat láthattak.

A felmérés akkor készült, amikor a  brit kormány várhatóan ismét a parlament elé terjeszti az online biztonságról szóló törvényjavaslatot.

A cél a gyermekek védelme az illegális és káros tartalmaktól

A törvényjavaslat arra kötelezné a platformokat, hogy megvédjék a felhasználókat, különösen a gyermekeket az illegális, veszélyes és káros tartalmaktól, és a szabályokat megszegő oldalakat nagy összegű bírságokkal és esetleges blokkolással sújtaná.

A nyolc és 17 év közötti, közösségimédia-profillal rendelkező gyermekek egyharmada hazudott a születési dátumáról, hogy 18 évesnél idősebbnek tűnjön.

Egyes platformoknak, például a pornográf oldalaknak, korhatár-ellenőrzési módszereket is alkalmazniuk kellene, hogy megakadályozzák a gyermekek hozzáférését a tartalmakhoz – írja a Sky News

Rovatok