Index Vakbarát Hírportál

A berlini Hiltonnál várták a dühös tüntetők Orbán Viktort

2022. október 11., kedd 06:55

Füttykoncerttel és „Viktátor!” kiáltásokkal fogadták magyar tüntetők Orbán Viktor kormányfőt hétfő késő délután a berlini Hilton szállónál, ahová a kormányfő egy magyar gazdasági fórumra érkezett.

Az 50-100 demonstráló a hotellel szemközti Gendarmenmarkton gyülekezett. Magyar, német és sok ukrán zászlóval is felszerelkeztek, de szivárványszínű és momentumos zászlót is láttunk a tiltakozóknál. A tüntetést a Freie Ungarische Botschaft (Szabad Magyar Követség) aktivistái szervezték. A résztvevők a közösségi oldalon megjelent felhívás szerint az Orbán-kormány általuk Putyin-barátnak tartott külpolitikája ellen tiltakoztak:

Orbán Viktor hétfőn Berlinbe látogat. Fogadjuk úgy, ahogy minden autokratát üdvözölni kell: hangos tüntetéssel! Ugyanakkor szólítsuk meg vendéglátóját, Scholz urat is: nincs alku Putyin-párti tekintélyelvűekkel!

Orbán Viktor és a magyar delegáció a Hilton hotelhez is nagy rendőri készültség mellett érkezett – hasonlóan a német kancellári hivatalhoz történt érkezésükkor. A légtérben helikopter körözött. A miniszterelnököt szállító jármű közvetlenül a hotel előtt állt meg – számolt be róla a Magyar Hang.

Orbán Viktor a magyar–német gazdasági fórumon tartott előadást a német fővárosban. Beszédében kihangsúlyozta: Magyarország az elmúlt 12 évben minden válságból erősebben került ki ahhoz képest, mint amikor belement. A kormányfő mindezt politikai okokkal indokolta.

(Borítókép: Orbán Viktor kormányfő beszédet mond Berlinben a magyar–német gazdasági kapcsolatokról rendezett fórumon 2022. október 10-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Rovatok