Index Vakbarát Hírportál

Elpusztultak a Pitt-szigetnél partra vetődött gömbölyűfejű delfinek

2022. október 11., kedd 10:01

Elpusztult az a 240 gömbölyűfejű delfin, amely az új-zélandi Pitt-szigetnél vetődött partra – közölte az új-zélandi természetvédelmi hivatal kedden.

Dave Lundquist természetvédelmi illetékes tájékoztatása szerint hétfőn a helyszínre látogatott egy technikai csoport, hogy felmérje a helyzetet. Az állatok állapotának tükrében a szakértők úgy döntöttek, hogy véget vetnek a még életben lévő egyedek szenvedésének – írja az MTI.

A Pitt-sziget a külvilágtól elzárt terület, ahol kevesen élnek. A közeli vizekben emberre és állatra egyaránt veszélyes nagy fehér cápák tanyáznak, ezért nincs lehetőség a megfeneklett cetek megmentésére – jegyezte meg Lundquist.

Daren Grover, a Project Jonah nevű szervezet munkatársa jelezte: elég ember sem volt ahhoz, hogy újból vízbe tudják terelni a gömbölyűfejű delfineket. Elmondta: a térség gazdag tengeri élővilága vonzó a cetek számára. A Chatham-szigetek a Pitt- és a Chatham-szigetből áll, és 840 kilométerre keletre található az új-zélandi Déli-szigettől. A nagyobb kiterjedésű Chatham-szigeten nyolcszázan, a Pitt-szigeten csupán negyvenen élnek.

Szombaton 215 gömbölyűfejű delfin pusztult el a csupán negyven kilométerre északra található Chatham-szigeten. Az élve talált egyedeket a vadőrök lelőtték, hogy megkíméljék őket a további szenvedéstől. A Chatham-szigeteken nem ritkák a hasonló esetek. 1918-ban több mint ezer megfeneklett állat pusztult el ezeken a partokon.

A gömbölyűfejű delfinek nagyon szociális lények. Tömeges partra vetődéseknél gyakran előfordul, hogy a túlélők visszaúsznak hátrahagyott társaikért. Ez a viselkedés tovább nehezíti a sikeres mentést.

Rovatok