Index Vakbarát Hírportál

Újabb abortuszbotrány Amerikában

2022. október 11., kedd 17:48

Az Egyesült Államokban, Arizona állam Tucson városában a helyi gyógyszertár megtagadta egy 14 éves, súlyos autoimmun betegségben szenvedő lány gyógyszerének kiadását, annak ellenére hogy érvényes orvosi receptje volt. Az indoklás szerint azért, mert ez a szer alkalmas művi vetélés kiváltására.

A metotrexát nevű gyógyszerről van szó, amelyet valóban használnak méhen kívüli terhesség esetén. Az Emma Thompson nevű kislánynál azonban természetesen ilyenről szó sem volt, kezelőorvosa, aki hosszú ideje gondozza autoimmun ízületi gyulladás miatt, már sokszor felírta neki a gyógyszert, amelyet évek óta szed.

Ami változott, az annyi volt, hogy az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága nyáron az úgynevezett Roe v. Wade-törvény felülbírálása mellett döntött. Ezt természetesen Arizona is figyelembe vette, így automatikusan újra érvényessé vált egy 1864-es törvény, amely rendkívüli szigorral jár el terhességmegszakítás esetén.

A gyógyszertár azzal indokolta a döntést, hogy 

a fogamzóképes nőknél többszörösen felül kell vizsgálni minden olyan gyógyszer kiadását, amely alkalmas lehet művi vetélés kiváltására.

A kislány később ugyan megkapta a gyógyszerét, ám orvosa és szülei nagyon felháborodtak. A kislány kezelőorvosa Twitter-üzenetben fejezte ki nemtetszését, amelyben Arizona államot bírálta.

A doktor felvetette a szexuális diszkrimináció lehetőségét is, hiszen a gyógyszert férfiaknak minden további nélkül kiadják, csak női betegek esetében merül fel a többlépcsős ellenőrzés.

A kislány édesanyja kétségbeesésének adott hangot, mivel a gyermek hosszú évek óta szenved súlyos autoimmun betegségben, és kizárólag ezzel a gyógyszerrel tartható egyensúlyban. Amikor a gyógyszertár megtagadta a gyógyszer kiadását, a gyermek édesanyja attól tartott, hogy új kezelés után kell majd nézniük, amelynek hatása bizonytalan.

A helyzet abszurditása talán nem is igényel különösebb magyarázatot. Az eset után az Amerikai Reumatológiai Társaság közleményt adott ki, amelyben felhívja a gyógyszerészek figyelmét a metotrexát kiadására és arra, hogy ez akár életmentő gyógyszer is lehet. Az eset óta többször tüntettek Arizonában a túlságosan szigorú abortuszszabályok ellen. Hasonló viták borzolják a kedélyeket Olaszországban is, ahol kampánytémává vált az abortusz kérdése. 

A cikk szerzője allergológus és klinikai immunológus szakorvos. 

(Borítókép: Index)

Rovatok