Index Vakbarát Hírportál

A szélhámos örökösnőnek megtetszett Amerika, maradna

2022. október 12., szerda 15:47

Amint másodjára is kikerült a börtönből, Anna Szorokint tekintélyes jogászokból álló csapata próbálja megóvni a kitoloncolástól. Az egyébként orosz származású szélhámosnőnek, aki könnyedén átverte a New York-i felső tízezert, megtetszett Amerika, és ha tehetné, maradna.

Egy banktól hitelt próbált kicsalni, nem is keveset: 22 millió dollárt. Ezek után, 2019-ben került a vádlottak padjára.

Az egy hónapig tartó tárgyaláson felsorakoztatott bizonyítékok alapján beigazolódott, hogy ellopott egy magánrepülőt (gyakorlatilag nem törlesztette a bérleti díját), előkelő szállodákban nem fizetett a szállásért, nem is kis összeggel átverte ismerőseit, továbbá százezer dollárt csalt ki egy banktól – és mindez valószínűleg csak a jéghegy csúcsa, mert sokan vélhetően szégyellték elismerni, hogy Anna őket is becsapta.

A fiatal nő egyébként Anna Delvey-ként mutatkozott be, és azt állította: olajmágnás apja révén több mint hatvanmillió euró várományosa. Eredetileg Szorokin vezetéknévvel 1991. január 23-án született Domogyedovóban, egy Moszkvától délre fekvő, jobbára a munkásosztály lakta külvárosban – tárta fel a Komszomolszkaja Pravda.

Annát hosszú börtönbüntetésre ítélték, de jó magaviselete miatt tavaly februárban szabadult. Ügyét azonban nyomban a bevándorlási hivatal vette át, így Anna – legalább a keresztneve biztos – ismét a rácsok mögé került arra várva, hogy kitoloncolásáról döntsenek.

Most azonban bírói döntéssel, szigorú feltételekkel szabadlábra került – erősítette meg szóvivője, Juda Engelmayer a CNN-nek. Önmagában is érdekes, hogy a fiatal fegyencnek kommunikációs szakértője van.

„A Bevándorlási és Vámhivatal felügyelete alatt marad, de a fizikai béklyótól megszabadulva harcolhat a kitoloncolás ellen” – közölte John Sandweg, Szorokin jogi csapatának tagja, aki mellesleg korábban ugyanennek a Bevándorlási és Vámhivatalnak volt a megbízott igazgatója.

Alacsony, tízezer dolláros óvadék ellenében helyezte szabadlábra egy bevándorlási bíró a nőt, de kikötötte, hogy Anna nem használhatja a közösségi médiát, a nap 24 órájában pedig ugyanazon a lakcímen kell tartózkodnia ügye lezárultáig.

Charles Conroy nyomkövető használatát is engedélyezte.

Azt állította, hogy soha nem állította

Anna – ügyvédje szerint – 17 hónapig volt őrizetben, jobbára az Orange megyei büntetés-végrehajtási intézetben, New Yorktól nagyjából száz kilométerre.

„Hálásak vagyunk, hogy a bíróság egyetértett azzal, hogy további fogva tartása szükségtelen” – mondta Sandweg.

Anna esete a New York Magazinban 2018-ban Jessica Pressler tollából megjelent cikk után keltett nagy figyelmet. Talán annyi pénze volt, hogy már megszámolni sem tudta volt az összeállítás címe, amely egy sorozatot is ihletett. A Netflix egyik legnépszerűbb műsora volt az Anna átverései alapján készült, februárban bemutatott, Az örökösnő álarca című széria, amely az ítélethirdetéssel ért véget. A való életben azonban a dráma folytatódott.

Csaknem négy év után kiszabadult, akkor azonban a deportálás fenyegette. Az erről szóló döntés meghozataláig újra a rácsok mögé került, ahol többekkel együtt azért perelte be a hatóságokat, mert kérése ellenére sem kapta meg a Covid elleni emlékeztető oltást. A keresetet márciusban ejtették, miután megkapták a vakcinát.

Amíg őrizetben volt, buzgón frissítette bejegyzéseit a közösségi médiában, miközben New Yorkban kiállított alkotásait a kritikusok dicsérték.

A rácsok mögül nyilatkozva cáfolta, hogy német örökösnőként mutatkozott be.

„Németországból származom, ez igaz, de soha senki nem kérdezett a munkámról – lódított egy kicsit Szorokin, elhallgatva, hogy Oroszországban született. – Senki sem kérdezte, kik a szüleim, és mennyi pénzt keresnek.”

Azt azonban beismerte, hogy hazudott a státuszáról és a hátteréről is.

Ugyanakkor elégedetten nyugtázta, hogy a közönség rajongott a története iránt, amelyben ő maga is megtalálta élete értelmét.

(Borítókép: Anna Szorokin 2019. április 11-én. Fotó: Timothy A. Clary / AFP)

Rovatok