Index Vakbarát Hírportál

Az EU-tagállamok megállapodtak a reptéri résidőkre vonatkozó szabályok ideiglenes mentességéről

2022. október 12., szerda 19:45

Megállapodtak szerdán az európai uniós tagállamok állandó brüsszeli nagykövetei abban, hogy a légi közlekedési ágazatot súlyosan érintő koronavírus-járvány okozta rendellenességek miatt ideiglenes mentességet biztosítanak a résidőkre vonatkozó szabályok alól az uniós repülőtereken – tájékoztatott a tagállamok kormányainak képviselőiből álló Európai Tanács.

A repülőterekre általános körülmények között érvényes szabályozás szerint a légitársaságoknak be kell tartaniuk a menetrendet, biztosítaniuk kell, hogy a megadott idősávokban történjen a fel- és leszállás. Az ehhez rendelkezésre álló idősávjaiknak legalább a 80 százalékát ki kell használniuk ahhoz, hogy ne veszítsék el ezeket a következő szezonra.

A vírus világméretű terjedésének kezdete, 2020. január vége óta ezért egyes légitársaságok üresen is közlekedtették repülőiket. Az uniós tanács szerdai tájékoztatása szerint a tagállamok abban állapodtak meg, hogy a 2023. március 25-ig tartó téli szezonban 75 százalékos általános résidő-felhasználási könnyítést érvényesítenek.

Az intézkedést azzal indokolták, hogy az utazási kedv idén nyáron tapasztalt jelentős visszatérése ellenére a légi közlekedés intenzitása a következő hónapokban még nem fogja elérni a koronavírus-járvány előtti szintet. Az infláció, az energiaválság, a járványhullámok lehetséges visszatérése és a kapcsolódó intézkedések, valamint az ukrajnai háborús fejlemények következtében nagyfokú bizonytalansággal kell számolni – írták.

A megállapodás szerint a március 25-ig tartó időszakban a légi fuvarozók igénybe vehetik a résidők „indokolt ki nem használásának” lehetőségét, ezeket a ki nem használt résidőket felhasználtként tartják majd nyilván. Az uniós légtér használatától eltiltott légi fuvarozók viszont azonnal elvesztik résidőiket.

Az új rendelet szerint a következő téli és az azt követő nyári szezon végéig a rendes, 80 százalékos résidő-felhasználási szabály marad érvényben. Az Európai Bizottság azonban szükség esetén javaslatot tehet a megváltoztatására – jelezték. Az Európai Unió Tanácsa hivatalosan várhatóan a jövő héten dönt a most elért megállapodás hatályba léptetéséről.

Rovatok