Index Vakbarát Hírportál

Nukleáris fegyverek szállítására alkalmas robotrepülőket tesztelt Észak-Korea

2022. október 13., csütörtök 09:51

Észak-Korea nukleáris fegyverek szállítására tervezett, nagy hatótávolságú robotrepülőgépeket tesztelt. Phenjan idén rekordszámú fegyvertesztet hajtott végre, ami fokozta a feszültséget a Koreai-félszigeten.

Észak-Korea nukleáris fegyverek szállítására tervezett, nagy hatótávolságú robotrepülőgépeket tesztelt – jelentette csütörtökön a helyi média. A Koreai Állami Hírügynökség (KCNA) szerint a fegyverkísérletet személyesen felügyelte Kim Dzsongun észak-koreai vezető. 

Phenjan idén rekordszámú fegyvertesztet hajtott végre, ami fokozta a feszültséget a Koreai-félszigeten, és felerősítette a félelmeket, hogy 2017 óta először nukleáris kísérletet hajt végre.

A KCNA jelentése szerint a robotrepülőgépek, amelyek kétezer kilométert tettek meg a Sárga-tenger felett, sokkal alacsonyabb magasságban haladtak, mint a ballisztikus rakéták, ami megnehezíti észlelésüket és elfogásukat.

Kim Dzsongun szerint az ország nukleáris harci erői „teljes mértékben felkészültek egy valódi háborúra, és a tesztek újabb figyelmeztetést jelentenek az ellenséges országok számára”.

A szerdai tesztek után Kim azt mondta, hogy országának ki kell terjesztenie a stratégiai nukleáris fegyveres erők működési körét

– emelte ki a KCNA.

A robotrepülőgép-kísérleteket az ENSZ nem tiltja, ellentétben a ballisztikus rakétákkal, amelyekről Dél-Korea és Japán általában beszámol. Egyik ország sem számolt be a szerdai tesztről – emlékeztetett az AFP francia hírügynökség az MTI szerint.

Rovatok