Index Vakbarát Hírportál

Együtt harcol Mexikóval az Egyesült Államok a kábítószer-csempészet ellen

2022. október 14., péntek 06:26

Az egyre nagyobb méreteket öltő kábítószer-csempészet és fegyverkereskedelem visszaszorítása volt a legfontosabb témája az Egyesült Államok és Mexikó közötti magas szintű találkozónak Washingtonban.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter arra mutatott rá, hogy az országban tavaly a becslések szerint 108 ezer ember vesztette életét kábítószer-túladagolásban, nagy részük szintetikus drogok, főként a Mexikó felöl becsempészett fentanil miatt. Ezen kívül közös fellépést sürgetett az illegális fegyverkereskedelem ellen is. Mint mondta: Mexikóban 2021-ben 33 ezer ember lett gyilkosság áldozata, többségüket lőfegyverrel ölték meg.

Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter az országa által az elmúlt években elért eredményekkel érvelt: csak tavaly 32 ezer illegálisan tartott fegyvert foglaltak le a hatóságok, és annyi kábítószer-alapanyagot, amiből 150 ezer tonna metamfetamint lehetett volna előállítani.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy több ezer olyan fiatal él a vidéki térségekben, akiknek nincs munkája, és nekik a közelmúltban felállított Nemzeti Gárdánál próbálnak munkát adni rendfenntartóként.

Szerdán a mexikói törvényhozás elfogadta az alkotmány módosítását, ami lehetővé teszi, hogy a közbiztonság megerősítése érdekében 2028-ig meghosszabbítsák a hadsereg bevethetőségét az ország területén belül rendőri feladatokra is, elsősorban a kábítószerrel foglalkozó bandák által szított erőszak megfékezésére.

Rovatok