Index Vakbarát Hírportál

Gyanús drónok jelentek meg a gázüzemnél, vizsgálódik a norvég rendőrség

2022. október 14., péntek 09:56

A norvég rendőrség pénteken indított vizsgálatot azokkal a bejelentésekkel kapcsolatban, amelyek szerint egy drón repült át a délnyugat-norvégiai Kaarstoe-i gázfeldolgozó üzem felett, ezzel megsértve több biztonsági protokollt is – írja a Stavanger Aftenblad című újság.

A helyi rendőrök egyelőre nem kommentálták az esetet. A norvég katonai honvédséget az Északi-Áramlat szeptember 26-i szivárgása után helyezték át Kaarestoe-ba és más, energiaexport szempontjából fontos létesítményekbe, hogy garantálják az olaj- és gázipari létesítmények biztonságát – írja a Reuters

A Norvég Kőolaj-biztonsági Hatóság (PSA) már az Északi Áramlat megtámadása előtt arra figyelmeztette az energiavállalatokat, hogy kövessék figyelemmel az azonosítatlan drónokat. A rendőrség csütörtökön válaszolt arra a telefonhívásra, amelyben megfenyegették a nyhamnai gázüzemet is.

Ez az üzem Európa legnagyobb energiaexport-létesítményei közé tartozik Kaarstoe és néhány további norvég telephely mellett. Az orosz szállítások csökkentése után Norvégia lett Európa legnagyobb gázszállítója.

Rovatok