Index Vakbarát Hírportál

Sztrájk és elbocsátások a brit postánál, tízezer ember megélhetése a tét

2022. október 14., péntek 08:45 | aznap frissítve

A szakszervezettel való megegyezés hiányában a Royal Mail akár hatezer állást is megszüntethet jövő augusztusig a Reuters szerint. A BBC eközben tízezer fő elbocsátásáról ír.

A Royal Mail akár öt-hatezer munkahelyet is megszüntethet jövő év augusztus végéig – közölte pénteken az anyavállalat, az International Distributions Services.

Ennek az lehet az oka, hogy a brit vállalatnak továbbra sem sikerült rendeznie a vitát a legnagyobb szakszervezettel – írja a Reuters.

Megkezdjük a konzultációs folyamatot az üzlet jogszerűvé tételéről, válaszul a szervezett fellépésekre, valamint a megállapodás szerinti termelékenységjavítások, illetve az alacsonyabb csomagmennyiségek kérdéséről

– olvasható a szervezet közleményében.

Óriási veszteség

A cég szerint a létszámcsökkentés azonban tízezer főt is elérhet: közlésük szerint megkezdték a munkavállalók tájékoztatását arról, miszerint a leépítések célja közel tízezer embert elbocsátani. Emellett arra is számítanak, hogy az egész éves veszteségük eléri a 350 millió fontot – tette hozzá a Royal Mail. 

Ez egy nagyon szomorú nap, nagyon sajnálom, hogy leépítéseket kell bejelentenem. Mindent megteszünk a kötelező elbocsátások elkerülése és az érintettek támogatása érdekében 

– kommentálta a hírt Simon Thompson, a Royal Mail vezérigazgatója. A cégnek jelenleg 140 ezer alkalmazottja van. A Royal Mail dolgozói ezen a héten kezdtek bele egy tizenkilenc naposra tervezett sztrájkba. A vezérigazgató ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „minden egyes sztrájkkal töltött nap gyengíti a pénzügyi helyzetünket”. 

A szakszervezet azon döntése, hogy a sztrájkot választja a megoldás helyett, sajnálatos módon tovább növeli a leépítések kockázatát

– tette hozzá Simon Thompson.

Rovatok