Index Vakbarát Hírportál

A török parlament börtönnel fenyegeti a „dezinformációt” terjesztőket

2022. október 14., péntek 11:20

Erdoğan pártja szerint a jogszabályra a közösségi médiában megjelenő félretájékoztatás és hamis vádaskodások elleni küzdelem érdekében van szükség, és nem fogja elhallgattatni az ellenzéket.

A török parlament csütörtökön elfogadta a Recep Tayyip Erdoğan elnök által javasolt törvényt, amely a szólásszabadsággal kapcsolatos mély aggodalmak ellenére akár három évre is börtönbe zárná az újságírókat és a közösségi média felhasználóit a „dezinformáció” terjesztéséért.

Erdoğan kormányzó AK Pártjának (AKP) és nacionalista szövetségesének, az MHP-nek a törvényhozói, akik együttesen rendelkeznek többséggel, megszavazták a törvényjavaslatot, annak ellenére, hogy ellenzéki képviselők, európai országok és az egyes médiumok jogvédői annak elvetésére szólítottak fel.

A törvény 29. cikke szerint egytől három évig terjedő börtönbüntetésre számíthatnak azok, akik „félelemkeltés és a közrend megzavarása” céljából hamis információkat terjesztenek az interneten Törökország biztonságáról.

A kritikusok szerint a „hamis vagy félrevezető információ” fogalma nincs egyértelműen definiálva, így a törvény visszaélésre ad lehetőséget a bíróságoknak, amelyek szerintük az elmúlt években agresszívan léptek fel a nyíltan másként gondolkodókkal szemben a mintegy 85 milliós országban.

Engin Altay, a fő ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) parlamenti képviselője percekkel a zárószavazás előtt azt mondta, hogy Törökország már most is lemarad a legtöbb ország mögött a sajtószabadság terén.

A törvényjavaslat az elnökhöz kerül végső jóváhagyásra

A jövő évi elnök- és parlamenti választások előtt a médiaszabadság kérdése egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a felmérések szerint Erdoğan és az AKP támogatottsága a legutóbbi szavazás óta erősen visszaesett.

A Reuters nemrégiben végzett vizsgálata rámutatott, hogy a mainstream média a kormány által jóváhagyott szalagcímek szoros láncolatává vált, miközben a kisebb független és ellenzéki médiumok a szabályozói büntetések terheit nyögik.

A Velencei Bizottság, amely az Európa Tanács jogvédő szervezetének tanácsadója, azt mondta, hogy különösen aggódik a törvény börtönre vonatkozó rendelkezésének következményei miatt, „nevezetesen az elrettentő hatás és az öncenzúra fokozódása miatt” a szavazás előtt. 

Rovatok