Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden tévesen azt mondta, hogy fia Irakban halt meg

2022. október 15., szombat 15:55

Joe Biden amerikai elnök szerdai, Coloradóban tartott beszédében tévesen egy olyan férfi apjának nevezte magát, aki „Irakban vesztette életét”.

A Vail város közelében tartott beszédében Joe Biden nemzeti emlékműnek nyilvánította Camp Hale-t, azt a 436 négyzetmérföldes területet, ahol a 10. hegyi hadosztályt képezték ki a második világháború alatt − írta meg a Newsweek

Az elnök tisztelgett a 10. hegyi hadosztály Olaszországban mutatott bátorsága előtt, majd azt állította, hogy elvesztette egyik fiát Irakban. A Washington Examiner a Twitteren tette közzé Biden megszólalását, amelyet több mint 600 ezren néztek meg.

Beau Biden, az elnök legidősebb fia 2008–2009-ben a delaware-i hadsereg nemzeti gárdájában szolgált Irakban, ahol szolgálatáért Bronzcsillagot kapott.

Beau Biden azonban 2015. május 30-án nem Irakban, hanem a marylandi Bethesdában található Walter Reed Nemzeti Katonai Orvosi Központban halt meg agydaganatban. Az akkori alelnök fia, aki Delaware államügyészeként is szolgált, 46 éves volt.

Beau Biden betegsége összefüggésben lehetett katonai szolgálatával

2016-ban Joe Biden felvetette, hogy Beau Biden rákja összefüggésben lehetett azzal, hogy az iraki katonai szolgálata során mérgező égetőgödrök közelében szolgált, és a coloradói megjegyzése erre utalhatott.

A The New York Times szerint Biden egy kongresszusi konferenciateremben beszélve korábban azt mondta, hogy „megdöbbent”, miután elolvasta a fia haláláról szóló fejezetet Joseph Hickman Égetőgödrök című könyvében, melynek alcíme Az amerikai katonák megmérgezése

Az amerikai hadsereg Irakban és Afganisztánban égetőgödröket használt, ahol a hulladékot egymásra halmozták, majd elégették. Az elégetett anyagok között műanyag, gumi és akkumulátor is volt, amelynek füstje mérgező lehetett.

A Védelmi Minisztérium szerint közel 3,5 millió amerikai katona lehetett kitéve az égetőgödrökből származó, veszélyes mennyiségű toxinnak.

(Borítókép: Shutterstock)

Rovatok