Index Vakbarát Hírportál

Több ezren emlékeztek a pozsonyi melegbár előtt megölt férfiakra

2022. október 15., szombat 12:01

Több ezer ember gyűlt össze pénteken Szlovákiában a virrasztáson, amelyen egy melegbár előtt meggyilkolt két emberről emlékeztek meg.

A két férfit szerdán lőtték agyon a fővárosban, Pozsonyban, feltehetően egy gyűlölet-bűncselekményben. A szervezők becslése szerint 20 ezer ember vett részt a virrasztáson, amelyen az áldozatokat gyászolták, és az LMBT-jogokért való fellépést követelték − írta meg a BBC

Az eseményen felszólalt Zuzana Čaputová szlovák elnök is, aki kitűzette hivatalára a szivárványos zászlót.

Sajnálom, hogy társadalmunk nem volt képes megvédeni ezeket az embereket. Önök is hozzánk tartoznak, értékesek a társadalmunk számára

– mondta.

Eduard Heger miniszterelnök is részt vett az eseményen, amelyet az Inakosť (Másság) Intézet, egy LMBT érdekvédelmi csoport szervezett.

A szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség a lövöldözést előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosságnak minősítette, amelyet szexuális kisebbség elleni gyűlölet motivált. Az eset felhívta a figyelmet az LMBT-közösség tagjainak fokozottabb védelmére Szlovákiában, egy viszonylag konzervatív uniós országban, ahol az azonos neműek házassága nem törvényes.

Egy volt szélsőjobbos politikus fia volt a gyilkos

Bár a miniszterelnök szivárványszínű zászlót tartott a gyűlésen, júniusban pártjának egyik képviselője − sikertelenül − a zászló középületeken való elhelyezésének tiltását követelte. Michal Šimečka, az Európai Parlament alelnöke, aki szintén részt vett a pénteki rendezvényen, azt mondta, hogy szeretné, ha az európai törvényhozás a jövő heti ülésén megvitatná a gyilkosságokat.

A két férfit a pozsonyi Teplaren bár előtt, a városközponthoz közel ölték meg szerda este. Egy nő megsérült, ő jelenleg kórházban van, az állapota stabil.

Rövid hajtóvadászat után a rendőrség csütörtök reggel találta meg a 19 éves támadó holttestét, aki feltehetően lelőtte magát. 

A férfi egy korábbi szélsőjobboldali politikus fia volt. Közvetlenül a gyilkosságok előtt egy LMBT-ellenes és antiszemita kiáltványt tett közzé a Twitteren, amelyben arra figyelmeztetett, hogy véghez fogja vinni azokat. Később a felelősséget is magára vállalta.

(Borítókép: A résztvevők Pozsony belvárosában gyűltek össze, hogy megemlékezzenek a megölt férfiakról 2022. október 14-én. Fotó: Vladimir Simicek / AFP)

Rovatok