Index Vakbarát Hírportál

Jövőre is folytatódhat a püspöki szinódus

2022. október 16., vasárnap 17:25

A katolikus egyházfő a Szent Péter téren mondott vasárnapi beszéde végén hozta nyilvánosságra, hogy a püspöki szinódus egy évvel való meghosszabbításáról döntött.

Jövőre is folytatódik a többek között az egyház működéséről egyeztető püspöki szinódus, amelynek most októberben kellett volna lezárulnia, de Ferenc pápa vasárnapi bejelentése szerint több időre van szükség.

Az egyház püspökei tanácskozásának első fázisa tavaly októberben kezdődött, és a szinódusok gyakorlata szerint idén októberben kellett volna lezárulnia a püspöki szinódusok 16. rendes közgyűlésével, amely az Egy szinodális egyházért: közösség, részvétel és küldetés címet kapta. A közgyűlés meg is kezdődött október 4-én, és a program szerint október 29-én ér véget.

Az egyházfő mostani bejelentése szerint azonban a munka jövőre is folytatódik. A szinódusnak lesz egy második szekciója 2024 októberében, tehát a tanácskozás végére csak jövőre kerül pont.

A megkezdett szinodális folyamatnak számos gyümölcse van, de ahhoz, hogy teljes érettséghez érkezzünk, nem szabad sietni. Hosszabb gondolkodási időre van szükség

– jelentette ki a pápa. Hozzátette, reméli, hogy a tanácskozás meghosszabbítása segít abban, hogy a szinodalitás az egyház építő dimenziójává váljon.

A GÖRÖG EREDETŰ SZINÓDUS SZÓ KÖZÖS UTAT, KÖZÖS ÚTON JÁRÁST JELENT.

A zsinaton az egyházat vezető püspökök közös utat keresnek az egyház aktuális kihívásaira. Elemzők rámutattak, hogy a mostani szinódus a jövő egyházát és annak működését készíti elő többek között az egyházon belüli döntéshozatal esetleges reformjával. Ferenc pápa a megválasztása óta arra törekszik, hogy az egyházban nagyobb tér jusson a világi hívőknek, valamint a nőknek is.

Október 18-án egymillióan imádkoznak a békéért a világban

Ferenc pápa emlékeztetett, hogy október 18-án a Segítség a szenvedő egyháznak nevű pápai alapítvány kezdeményezésére egymillió gyerek imádkozza el a rózsafüzért a békéért a világban. Az egyházfő hozzátette, a gyermekek imádságával kéri Szűz Mária közbenjárását a „mártír” ukrán népért és mindazon népekért, amelyek a háború, az erőszak és nyomor miatt szenvednek.

A La Stampa olasz napilap vasárnap részletet közölt Ferenc pápa kedden megjelenő könyvéből, amelyben a katolikus egyházfő az ENSZ Biztonsági Tanácsa reformját szorgalmazza:

Amikor békéről és biztonságról beszélünk világszinten, az első intézmény, amelyre gondolunk, az Egyesült Nemzetek Szervezete, kiváltképp a Biztonsági Tanács. Az ukrajnai háború ismételten rámutatott, mekkora szükség van arra, hogy a jelenlegi multilaterális felállás gyorsabb és hatékonyabb utakat találjon a konfliktusok megoldására

– idézte a szentatyát a La Stampa.  

A pápa ígéretet tett a magyarországi látogatásra

Szeptember végén Palánki Ferenc, a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke találkozott Ferenc pápával, aki megígérte, hogy hamarosan ellátogat Magyarországra. Novák Katalin köztársasági elnök augusztusban látogatta meg a Vatikánban Ferenc pápát. A találkozónak három fő témája volt: az Ukrajnában zajló háború és a családok támogatása mellett szóba került a szentatya magyarországi látogatása is.

Rovatok