Index Vakbarát Hírportál

Városokat zárnak le az egyre terjedő járvány miatt

2022. október 17., hétfő 11:46

Az ebola terjedése miatt városokat zártak le Ugandában. Az államfő élő adásban jelentette be, hogy a járvány megfékezése érdekében hozták meg a döntéseket.

Yoweri Museveni megerősítette, hogy a két legtöbb fertőzöttet számontartó térséget lezárják három hétre. Mubende és Kassanda térségét gyakorlatilag légmentesen lezárják, senki nem jöhet ki vagy mehet be, a kivételt az áruszállító teherautók jelentik. Az elnök hozzátette, hogy mindezekkel párhuzamosan éjszakai kijárási tilalom lép életbe, bezárnak az imahelyek, edzőtermek, bárok, szaunák és más, nagyobb közösséget vonzó szórakozóhelyek is. 

A probléma súlyossága késztetett bennünket arra, hogy ezeket a lépéseket meghozzuk, és megakadályozzuk az ebola további terjedését az országban, és ezzel emberek életét mentsük meg

– mondta Museveni. Ezzel együtt az afrikai állam egészségi minisztériuma jelezte, megsokszorozzák erőfeszítéseiket a kontaktkutatás terén, illetve a távoli, vidéki térségek egészségügyi ellátórendszerét igyekeznek megerősíteni. 

A WHO már aggódik

A hónap első felében egy sajtótájékoztatón Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója azt mondta, azok a vakcinák, amelyekkel sikeresen állítottak meg kisebb ebolakitöréseket a Kongói Demokratikus Köztársaságban, nem hatásosak az ugandai változat ellen, amelyet egyébként szudáni variánsnak neveztek el.

Jelenleg is folynak kísérletek a megváltozott ebolatörzs elleni oltóanyag kifejlesztésére, amelynek kórházi vizsgálata heteken belül megkezdődhet, ha az ugandai kormány engedélyezi, majd pedig idővel az oltások széles körű alkalmazása jöhet

– mondta Gebrejeszusz. 

A térség országai már válságtanácskozást tartottak

Már a múlt héten összehívták 12 afrikai állam egészségügyi minisztériumainak illetékeseit és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) képviselőit az ugandai ebolajárvány miatt Kampalában. Itt mondta el az ugandai egészségügyi tárca vezetője, hogy az ebola időközben elérte a fővárost, Kampalát: egy igazolt haláleset történt.

A tájékoztatás szerint a páciens a járvány gócpontjának számító Mubende régióban fertőződött meg, kórházba vitték, ahonnan azonban megszökött, és álnéven eljutott a mintegy 150 kilométerre található fővárosig, ahol aztán nem sokkal később elhunyt. A vizsgálatok végül megerősítették a 24 éves férfinál a fertőzést, mégpedig a vírus ritka szudáni variánsát.

Az ugandai hatóságok hivatalosan szeptember 20-án jelentették be az ebola megjelenését. Miután az első áldozat körbeutazta az országot, az esetszám ezt követően ugrott meg.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) már közölte, hogy szorosan nyomon követi a járvány terjedését. A kis számú fertőzött miatt az ECDC egyelőre csak helyi kitörésként kezeli a járványt. A központ egyelőre nem kezdeményezte az Ugandából beutazás tilalmának bevezetését, ugyanakkor javasolta, hogy az afrikai országba utazók tartsák magukat a helyi egészségügyi tárca biztonsági előírásaihoz.

Miért veszélyes az ebola?

A CDC meghatározása szerint az ebola egy nagyon ritka, halálos betegség. Leginkább a testnedvekkel terjed, de semmiképp sem cseppfertőzéssel. A súlyosabb járványok mind olyan helyeken pusztítottak, ahol aránylag sok ember él összezárva, rettenetes higiéniás körülmények között. 

A kezdeti tünetek magas, 39 fok körüli láz, fejfájás, ízületi fájdalmak, szédülés. Néhány napon belül átfordul vérzéses lázba, amely hasmenéssel, hányással, nagyon erős fejfájással, belső vérzésekkel, beszűkült tudatállapottal jár. Az első tünetek megjelenése utáni 7-10 nappal elérkezik a betegség végső stádiuma, amikor a szöveteket már olyan szinten roncsolja a vírus szaporodása, mint egy halálos sugárfertőzés. Átlagosan a fertőzöttek mintegy fele hal meg a betegség következtében.

Általános vakcina nincs ellene, mert az ebola gyorsan mutálódik, cserélgeti a génjeit, új törzseket hoz létre szinte minden új felbukkanásakor.

Ugandát egyébként eddig négy nagyobb ebolajárvány sújtotta, a legtöbb, mintegy 200 halálos áldozatot követelő kitörés a 2000-es volt. A mostani járvány idején eddig 63 fertőzöttet találtak, közülük 29 meghalt.

(Borítókép: A Vöröskereszt dolgozói védőfelszerelésbe öltöznek az ebolajárvány miatt Ugandában 2022. október 13-án. Fotó: Luke Dray/Getty Images)

Rovatok