Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Unió fokozná a védelmet, hibrid támadástól tartanak

2022. október 17., hétfő 17:18

Az Európai Unió megnövelné a szabotázsakciókkal szemben a kritikus infrastruktúrák védelmét, miután az elmúlt néhány hétben nyilvánvalóvá vált a sebezhetőségük.

Az Európai Bizottság a héten javaslatot fog tenni a tagállamainak, miszerint fokozniuk kellene az együttműködést és a felkészülést a szabotázsakciókkal szemben. A javaslat szerint a tagállamoknak stresszteszteket kellene végezniük a kulcsfontosságú infrastruktúrákon, többek között az energia, a kommunikáció, a közlekedés és az űrkutatás ágazatán – írja a Bloomberg

Az Északi Áramlat 1 és 2 ellen irányult, feltételezett támadás és az azóta bekövetkezett gyanús esetek is mind felhívták a figyelmet az Európai Unió sebezhetőségére. Az észak-németországi vasúti közlekedés több órára leállt a rádiókábelek megszakadása miatt, Lengyelországban a Barátság olajvezeték szivárgása okaként pedig egy újabb szabotázsakciót sejtettek. A szakértők a szivárgás okát végül balesetnek minősítették.

A bizottság emellett külön cselekvési terv keretein belül biztosítaná az energiarendszer digitalizációját, amelynek segítségével könnyedén azonosítani lehetne a kiberbiztonsági szempontból kockázatos részeket. 

Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborúja új fenyegetéseket hozott, gyakran hibrid támadások formájában 

– olvasható a javaslat indoklásaként. Ez nyilvánvalóvá vált az Északi Áramlat ellen elkövetett szabotázzsal is – teszik hozzá. 

Rovatok