Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Bizottsághoz fordultak a cégek a Google szabályszegései miatt

2022. október 17., hétfő 16:20

Európa 15 országának 43 ár-összehasonlító vállalkozása felszólította az Európai Bizottságot, hogy ne hagyja a Google-t visszaélni pozíciójával. E cégek között szerepel többek között az arukereso.hu is.

Európa 15 országának 43 vezető ár-összehasonlító vállalkozása nyílt levélben szólította fel az Európai Bizottságot, hogy hatékonyabban tartassa be 2017-es döntését a piaci fölénnyel való visszaélés terén. A cégek azt állítják, hogy

a Google az európai ár-összehasonlító piac szabályait még a több milliárd eurós bírság után is folyamatosan megszegi.

A vállalkozások szeretnék, ha a Google véget vetne gyakorlatának, miszerint pozícióját kihasználva saját ár-összehasonlításának biztosít előnyt. Ez már a második olyan felhívás a versenyellenes, illegális gyakorlatok megszüntetésére, amelyet az Európai Bizottság versenyjogi ügyekért felelős biztosának, Margrethe Verstagernek címeznek – számolt be közleményében az Árukereső sajtóosztálya.

A Heureka Group ár-összehasonlítói mellett – amelynek tagja az arukereso.hu is – a nyílt levelet aláírta a német LadenZeile és az Idealo, az olasz Trovaprezzi, a svéd Prisjak és a francia leGuide.

Több mint egy évtizede kezdődtek a panaszok

A hivatalos panaszok 13 éve kezdődtek, miszerint a Google saját ár-összehasonlító szolgáltatásának, a Google Shoppingnak előnyt biztosít a kereséseknél. 2017-ben az Európai Bizottság úgy döntött, hogy a Google visszaélt vezető pozíciójával saját szolgáltatása javára, és arra kötelezte az amerikai vállalatot, hogy fizessen 2,42 milliárd eurót, valamint tegyen a helyzet megszüntetéséért. 

A levelet aláíró cégek szerint azonban a döntés után öt évvel a Google még mindig nem módosította keresési módszereit eléggé ahhoz, hogy a versenyjogi előírásoknak eleget tegyen.

A levél a digitális piacokról szóló jogszabály (DMA) e havi érvénybe lépését követi, az Európai Gazdasági Térségben lévő vállalatok koalíciója pedig szeretné emlékeztetni az Európai Bizottságot: a Google-t el kell tiltani attól, hogy a keresési eredményeknél előnyhöz juttassa a Google Shopping szolgáltatást.

Rovatok