Index Vakbarát Hírportál

Terrorcselekménynek nyilvánították a pozsonyi melegbárnál történt lövöldözést

2022. október 17., hétfő 20:13

A Nemzeti Bűnüldöző Szövetség (NAKA) nyomozója a speciális ügyésszel való egyeztetés után terrorcselekménynek nyilvánította a múlt hét szerdán egy pozsonyi LMBTQ-bárnál történt lövöldözést, amelyben két fiatal férfi vesztette életét.

Mint azt korábban megírtuk, október 12-én szerdán egy férfi este hétkor tüzet nyitott egy Pozsony belvárosában található LMBTQ-bárban – a lövöldözésben ketten életüket vesztették. Az ügyészség közleménye szerint az eddig vizsgált bizonyítékok alapján kijelenthető, hogy a szóban forgó eset a „terrorcselekmény” minden sajátosságával rendelkezik.

A terrorcselekmény részesévé válik az a személy is, aki nyilvánosan egyetértését fejezi ki az elkövetett bűncselekménnyel – figyelmeztet a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚSP). Aki ennek elkövetésében bűnösnek találtatik, azt háromtól tíz évig terjedő börtönbüntetéssel büntethetik.

Az ÚSP Daniel Lipsic speciális ügyészt is idézi, aki szerint a bűnüldöző szervek minden olyan bűncselekménnyel szemben hathatósan fognak fellépni, amelyeknél felmerült a terrorcselekménnyel való nyilvános egyetértés gyanúja. A közösségi médiában többen is megszólaltak a kettős gyilkosság állítólagos indítékaival kapcsolatban, állítólag hamis információkat terjesztve.

Az ilyen üzenetek szerzői visszaélnek azzal a ténnyel, hogy a rendőrség jelenleg nem tud az ilyen dezinformációk ellen védekezni

– írja a rendőrség az üggyel kapcsolatban a közösségi oldalán. Ezt azzal indokolják, hogy mivel még egy folyamatban lévő ügyről van szó, ezért akkor sem adhatnak ki semmiféle információt, ha egyesek hazugságokat terjesztenek róla. Azonnal további részleteket fognak közölni az ügyről, amint a nyomozati helyzet, a nyomozó és a vizsgálatot felügyelő ügyész ezt lehetővé teszi.

Egyelőre az sem világos, hogy a rendőrség pontosan milyen hamis információk terjedésére utal: a bulvármédiában egyetlen hír terjed, miszerint a terrorcselekmény elkövetője az akció előtt készített egy búcsúlevelet.

Rovatok