Index Vakbarát Hírportál

Nem tudnak kikötni az Európát földgázzal ellátó hajók

2022. október 18., kedd 14:18

Több tucat, cseppfolyósított földgázt (LNG) szállító hajó kering Spanyolország partjainál, nem tudnak kikötni.

A Spanyolország partjainál keringő több tucat, cseppfolyósított földgázt (LNG) szállító hajó miatt az ország hálózatüzemeltetői arra a rendkívüli helyzetre figyelmeztettek, hogy fel kell függeszteniük a rakodást.

Európa energiaellátási gondokkal küzd, mivel Oroszország fokozatosan visszafogta a gáz áramlását a térségbe, miután a Nyugat szankciókat vezetett be Oroszország ukrajnai inváziója miatt. A régiónak alternatív ellátási lehetőségeket kellett találnia, beleértve az LNG-t. A szuperhűtött üzemanyagból azonban több szállítmány érkezett, mint amennyi kapacitás van a feldolgozására. A hajók érkezése rávilágított Európa kapacitásának hiányára: a tengeri üzemanyagot gázzá alakító üzemek működésük határára jutottak.

Ha a lemaradást nem orvosolják, a hajók elkezdhetnek Európán kívüli alternatív kikötőt keresni rakományuknak.

Több mint 35 LNG-vel megrakott hajó sodródik Spanyolország és a Földközi-tenger körül,

csak a cádizi öbölnél legalább nyolc hajó horgonyzott le – közölték hétfőn kereskedők, elemzők és a helyzetet ismerő LNG-terminálok forrásai.

A Reuters szerint Spanyolország ezen a héten mindössze hat helyet kínál újragázosító termináljain a rakományok számára, ami kevesebb mint ötöde a partjainál sorban álló hajóknak. Az országnak összesen hat terminálja van. A spanyol Enagas nemzeti gázhálózat-üzemeltető közölte, hogy a termináljainak túlkapacitása miatt lehet, hogy vissza kell utasítania az LNG-szállítmányokat. Hozzátette, hogy az ország újragázosító üzemeiben várhatóan legalább november első hetéig fennmarad a magas kihasználtsági szint.

Más európai országok közelében is horgonyoznak LNG-hajók, ami azt jelentheti, hogy további tucatnyi hajó várakozik.

(Borítókép: Kiyoshi Ota / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok