Index Vakbarát Hírportál

Cseh miniszter: Nagyon remélem, hogy Magyarország megkapja a forrásokat

2022. október 18., kedd 09:52

Fontos, hogy megegyezés szülessen az uniós források kérdésében, mert enélkül tovább mélyülhet Magyarország konfliktusa az unióval, és még a kilépés is felvetődhet – ezt mondta Mikulas Bek, az unió soros elnökségét betöltő Csehország európai ügyekért felelős minisztere egy interjúban.

A tárcavezető bő egy hónappal ezelőtt, az Oroszország elleni szankciók meghosszabbításakor már beszélt arról, hogy Magyarország egyre messzebb kerül az uniós fősodortól, és még az sem lehetetlen, hogy e folyamat részeként végül kilép az EU-ból.

Mikulas Bek most az rtl.hu-nak nyilatkozva azt mondta: nem lepődött meg azon, hogy Orbán Viktort a nemrég lezajlott prágai uniós csúcstalálkozó előtt kifütyülték a helyiek. „Prágában a mi kormányunk politikája ellen is szoktak tüntetni. Hasonlóan nehéz időszakban ez hozzátartozik a normális ügymenethez” – fogalmazott, majd arra a kérdésre, hogy miért pont Orbán Viktort fütyülték ki, úgy válaszolt:

Szerintem elég világos, hogy a magyar miniszterelnök megosztó politikusnak számít a közvélemény szemében.

A miniszter ezután Magyarországnak az unión belüli helyzetére kitérve azt mondta, hogy nagyon sok múlhat azon, miként sikerült rendezni az uniós források és a jogállami mechanizmus kérdését az év végéig. Elismerte, hogy a magyar kormány sok mindenre hajlandó volt az utóbbi időben, miközben a többi tagállam is hajlandónak mutatkozik arra, hogy időt adjon Magyarországnak. 

Szóval azt várjuk, hogy mire jutnak. Másrészről viszont elég világos, hogy a most tárgyalt problémák jelentős része nem oldódik meg. Magyarország rengetegszer vétózott, vagy fenyegetőzött vele. Nemcsak a szankciókkal kapcsolatban, hanem nemzetközi egyezményekkel és adóügyekkel összefüggésben is. Meglátjuk, mit hoz a jövő

– összegezte az RTL-nek nyilatkozó cseh miniszter.

Jövőre is napirenden maradhat az ügy 

Mikulas Bek szerint jó esély van arra, hogy valóban megszületik a megállapodás az uniós forrásokról, de hozzátette azt is, hogy ezzel még nem feltétlenül zárul le a kérdés. 

Arra számítok, hogy a magyar helyreállítási terv jóváhagyásakor további mérföldkövek teljesítéséhez kötik a pénzek kifizetését. A következő években szisztematikusan ellenőrizhetik, majd megvitathatják, hogy a magyar kormány tényleg teljesíti-e a vállalásait

– mondta, majd hozzátette azt is: „Néhány tagállam, különösen azok, amelyek az unió költségvetésének nagyját állják, elég kritikusak és szigorúak a magyarországi helyzettel kapcsolatban.”

Megegyezés nélkül további eszkaláció jöhet

Mikulas Bek mindemellett azt mondta: nagyon reméli, hogy Magyarország megkapja a befagyasztott uniós forrásokat, mert ha ez nem történik meg, akkor azzal „Magyarország és az Európai Unió többi tagállama között tovább mélyülne a konfliktus, az tovább erősíthetné az ország eltávolodását” az európai közösségtől.

Ha az uniós forrásokról nem sikerül megegyezni, eszkalálódhat a helyzet egy olyan pontig, ahonnan nincs visszatérés

– mondta az interjú későbbi részében a cseh miniszter, hozzáfűzve azt is, hogy szerinte ezt a konfliktust Magyarország idézte elő, mert „az Európai Bizottság részéről semmiféle rosszakarat nincs. Magyarországon valódi problémák vannak az uniós források felhasználásával és az Orbán-kormány bizonyos intézkedéseivel.” 

(Borítókép: Mikulas Bek 2022. július 14-én Prágában. Fotó: Milan Kammermayer / AFP)

Rovatok