Index Vakbarát Hírportál

Konténerlakások épültek a csíksomlyói romák leégett telepén, visszatérhetnek

2022. október 18., kedd 16:05 | aznap frissítve

Több mint másfél évvel a csíksomlyói romák telepén kiütött tűz után most az utolsó károsultak is visszatérhetnek, elhagyhatják ideiglenes szálláshelyüket, az Erőss Zsolt Arénát.

A telepen 2021 januárjában ütött ki tűz, amely egy éjszaka alatt mintegy 230 embert tett fedél nélkülivé. Többségük néhány nap múlva vissza tudott költözni az épen maradt lakásokba, de sokaknak konténerlakásokat kellett felállítani (és addig mintegy 71 károsultat a csíkszeredai Erőss Zsolt Arénában helyeztek el).

Ezek a lakások még csak mostanra készültek el. A szekelyhon.ro szerint szerdáig a helyszínre vontatják a rögtönzött lakásokat, és utána kezdik meg a víz bekötését és a villanyhálózatra való csatlakoztatást, valamint a konténerek külső-belső szigetelését, amelyet már a családok végeznek el saját kezűleg.

A lakások mellett a polgármesteri hivatal egy szociális konténert és egy mosdókat tartalmazó konténert is fel fog állítani a telepen. A konténerlakásokban élőknek jelképes összegű lakbért kell majd fizetniük, illetve fedezniük kell a saját fogyasztásukat, de a Máltai Szeretetszolgálat és a helyi önkormányzat továbbra is segíteni fogja őket, többek között például a munkahelykeresésben is.

Rovatok