Index Vakbarát Hírportál

Saját fejlesztésű ballisztikus rakétával kísérletezett Törökország

2022. október 18., kedd 20:40

A Fekete-tenger partján lévő egyik kikötőváros repülőteréről lőtt ki saját fejlesztésű ballisztikus rakétát Törökország, amely el is találta a gyakorlócélt.

Egy hazai fejlesztésű ballisztikus rakétával hajtott végre rövid hatótávolságú kísérletet nemrég Törökország a Fekete-tengeren – közölte a török TRT Állami Televízió. Az MTI a Demirören török hírügynökség alapján arról számolt be, hogy a rakétát a Fekete-tenger partján található Rize kikötővárosának repülőteréről indították a kora reggeli órákban.

A Tayfun nevű rakéta a 561 kilométer távolságban található Sinop közelében a kijelölt gyakorlócélt el is találta. Az új rakéta hatótávolsága ezzel kétszerese a szintén hazai fejlesztésű Bora nevű ballisztikus rakétának. A török védelmi minisztérium egyelőre nem reagált megkeresésekre az ügyben.

Jelentős fejlesztés

Törökország az utóbbi években jelentős erőfeszítéseket tett védelmi iparának fejlesztésére, a projektek között szerepel hazai gyártású harckocsi, illetve pilóta nélküli vadászrepülőgép terve is.

A NATO-tagállam Törökország 2017-ben orosz gyártmányú Sz–400-as rakétavédelmi rendszert szerzett be éles bírálatokat kiváltva az észak-atlanti szövetségtől. Válaszul Washington kizárta Ankarát az F–35-ös, ötödik generációs harci repülőgép közös fejlesztésének projektjéből.

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy Észak-Korea ismét fegyverkísérletet hajtott végre, amikor egy rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát indított a Japán-tenger irányába. A vezérkari főnökök egyesített bizottsága (JCS) közölte, hogy a rakétát – helyi idő szerint – péntek hajnali 1 óra 49 perckor indították az észak-koreai főváros, Phenjan közelében lévő Szunan térségéből, és mintegy hétszáz kilométert repült, elérte az ötven kilométeres magasságot, miközben hatszoros hangsebeséggel haladt.

Rovatok