Index Vakbarát Hírportál

A migráció kezeléséről tárgyalt az amerikai és a mexikói elnök

2022. október 19., szerda 10:18

Az amerikai–mexikói határon folyó illegális bevándorlás megfékezéséről tárgyalt Joe Biden amerikai és Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök helyi idő szerint kedden.

A telefonos megbeszélést követően a washingtoni elnöki hivatal, a Fehér Ház közölte, hogy egyebek között olyan intézkedésekről tárgyaltak, amelyek révén csökkenhet a határt törvénytelenül átlépők száma, továbbá olyanokról, amelyek kiterjesztik a migráció legális lehetőségeit.

López Obrador közlése szerint szívélyes hangvételű beszélgetést folytattak, amelyen a bevándorlás mellett biztonsági és fejlesztési együttműködési témákra is kitértek. A két ország határán a közelmúltban jelentősen megemelkedett a Venezuelából érkezők száma, a mexikóiak után immár onnan igyekeznek a legtöbben belépni az Egyesült Államokba – írja az MTI.

Az amerikai vezetés a múlt héten jelezte, hogy korlátozza a repülőtereken a befogadható venezuelaiak számát, Mexikó pedig beleegyezett abba, hogy a határt törvénytelenül átlépőket visszafogadja a területére.

Andrés Manuel López Obrador a keddi beszélgetést követően megerősítette, hogy Joe Biden és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök részvételével észak-amerikai csúcstalálkozót tartanak Mexikóban, várhatóan decemberben. A három vezető tavaly Washingtonban találkozott.

Rovatok