Index Vakbarát Hírportál

Háborús főpróba: Észak-Korea tüzet nyitott

2022. október 19., szerda 07:44

Több mint 250 tüzérségi lövedéket lőtt ki szerdára virradóra az észak-koreai hadsereg a Dél-Koreával határos felségvizek irányába, amolyan „figyelmeztető lövésként” a dél-koreai hadgyakorlatokra.

Dél-Korea hétfőn kezdett újabb hadgyakorlatba, amely október 28-áig tart, a műveletet az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA

háborús főpróbának nevezte.

Az észak-koreai néphadsereg a műveletet a dél-koreai hadgyakorlatokra adott erőteljes katonai válasznak szánta, egyúttal bírálta Szöult, amiért felelőtlen provokációkkal súlyosbítja a feszültséget a határ menti térségben.

Észak-Korea ismét megszegte az egyezséget

A dél-koreai hadsereg vezérkara közölte: Észak-Korea több mint 250 tüzérségi lövedéket lőtt ki az ország nyugati és keleti partjairól a két Korea tengeri ütközőzónájába, ezzel egyértelműen megsértve a két fél katonai egyezségét, amely értelmében nem folytatnak katonai gyakorlatokat a határ közelében – írja az NK News. 

Rövid időn belül ez a második alkalom, hogy Észak-Korea megsérti a Dél-Koreával kötött egyezségét. Észak-Korea rakétakísérletei arra irányultak, hogy szimulálják a dél-koreai és az amerikai erők nagyszabású haditengerészeti gyakorlatai után a taktikai nukleáris fegyverekkel való támadást Dél-Korea ellen.

Élesedik a feszültség a két ország között

A két ország között nemrég ismét súlyosbodott a feszültség, mivel Dél-Korea több hadgyakorlatot hajtott végre az utóbbi időben, néhányat az Egyesült Államokkal és Japánnal közösen. Észak-Korea szeptember 25-e óta 15 rakétát lőtt fel kísérletképpen – egyebek között amerikai és dél-koreai célpontok megsemmisítésére is képes nukleáris fegyverek fellövését is tesztelte.

Kim Dzsongun, Észak-Korea legfelsőbb vezetője az elmúlt hetekben nukleáris taktikai egységek gyakorlatait irányította, amelyeken álnukleáris robbanófejekkel ellátott ballisztikus rakéták vetettek be.

Noha az ellenség továbbra is kommunikációt és tárgyalásokat szeretne, nekünk nincs miről beszélnünk, és nem is érezzük ennek szükségességét

– jelentette ki Észak-Korea legfelsőbb vezetője.

Az ENSZ érvényben lévő határozatai tiltják Észak-Koreának a ballisztikus rakétákkal végzett kísérleteket.

(Borítókép: Észak-koreai hadgyakorlatról szóló tudósítást sugároz a televízió a szöuli főpályaudvaron 2022. október 19-én. Fotó: MTI / AP / Ahn Jung Dzsun)

Rovatok