Index Vakbarát Hírportál

Így menekülnek az emberek Dél-Ukrajnából, pánik lett úrrá a lakosságon

2022. október 19., szerda 19:01

Szerdán elkezdődött a dél-ukrajnai Herszon városának kiürítése. Az oroszok evakuációról beszélnek, az ukránok deportálásként emlegetik az eseményeket.

Vlagyimir Szaldo, a herszoni terület kormányzója kedden jelentette be, hogy ki kell üríteni a háború előtt több mint 250 ezer lakossal rendelkező várost. Mindezt azzal indokolta, hogy az ukránok támadásra készülnek, és attól tartanak, hogy az ukránok túszul ejthetik, élő pajzsként használhatják a lakosságot.

Azt mondják, hogy azért kell evakuálni, mert a gonosz ukránok lövik majd a várost. Az embereken pánik lett úrrá a propaganda miatt

– mondta erről egy helyi lakos a BBC-nek.

Elmondása szerint a lakosságot már kedd este elkezdték értesíteni az evakuációról, amelyben azt is leírták, hogy szerda reggel 7 órától átszállítják a lakosokat a Dnyeper folyón. Légi felvételeken az is látszik, hogy szerda reggelre egy bárkahidat állítottak fel az oroszok a folyón, elképzelhető, hogy ezen is zajlik a szállítás.

Az orosz Izvesztyija is készített egy helyszíni tudósítást Herszon városában, amelyen szintén az látható, hogy már javában zajlott az evakuáció napközben. 

Az oroszok élő pajzsként használnák a civileket?

A BBC mindezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a civilek deportálása egy megszállt területről háborús bűnnek minősül az ENSZ okmányai szerint. Az ukránok szintén deportálásként kezelik a fejleményeket, és azzal vádolják az oroszokat, hogy valójában ők akarják élő pajzsnak használni az embereket.

Ezzel összefüggésben az ukrán belügyminiszter tanácsadója előkerített egy 2014-ből származó videót is, amelyen Vlagyimir Putyin ennek a lehetőségét is felvetette.

Beállunk ezek mögé az emberek mögé […]. Hadd lőjenek a nőkre, a gyerekekre. Kíváncsi leszek, ki ad erre parancsot az ukránok közül

– mondta akkor az orosz elnök. 

Az orosz–ukrán háború eseményeit szerdán is percről percre közvetítjük.

(Borítókép: Metin Aktas / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok