Index Vakbarát Hírportál

Bűnösnek vallotta magát egy amerikai diplomatafeleség egy angliai gázolásos ügyben

2022. október 20., csütörtök 19:51

Elismerte bűnösségét, de nem az eredeti vádat, amely halált okozó szándékos közúti veszélyeztetés, hanem csak a gondatlan közúti veszélyeztetést egy brit bíróságon az az amerikai diplomatafeleség, aki több mint három évvel ezelőtt elgázolt egy 19 éves motorkerékpárost Angliában.

Sacoolas 2019 augusztusában gépkocsijával elütötte a motorkerékpáron közlekedő Harry Dunnt egy northamptonshire-i katonai légi támaszpont közelében, amelyet az amerikai erők használnak. A férfi a kórházban meghalt. Sacoolast diplomáciai mentelmi joga miatt nem vehették őrizetbe, és 19 nappal a baleset után el is hagyta Nagy-Britanniát. Az Egyesült Államok azóta nem volt hajlandó kiadni Londonnak, és ez diplomáciai feszültséget is okozott a két ország között.

A brit ügyészség 2019 decemberében engedélyezte a northamptonshire-i rendőrségnek, hogy halált okozó szándékos közúti veszélyeztetés címén indítson eljárást Sacoolas ellen, aki a csütörtöki bírósági meghallgatáson videokapcsolaton keresztül vett részt, és tagadta ezt a vádat, de elismerte a halált okozó gondatlan közúti veszélyeztetést. Duncan Atkinson ügyész erre közölte, hogy elfogadja a beismerést, és az ügyészség nem viszi perre az ügyet.

Az MTI szerint a tárgyalóteremben ült Dunn rokonságának mintegy húsz tagja, köztük a szülei, akik az eset óta mindvégig azért küzdöttek a brit kormány segítségével, hogy a fiuk halálát okozó autós az igazságszolgáltatás elé kerüljön.

Az ítéletet a november 28-i héten hirdetik ki, és a bíró elrendelte, hogy azon Sacoolasnak személyesen kell megjelennie.

Rovatok