Index Vakbarát Hírportál

Ismét gond nélkül üzemel a belgiumi Charleroi repülőtér

2022. október 20., csütörtök 10:57

Háromnapos részleges leállást követően megnyílt az utasok előtt, és ismét indít és fogad járatokat a magyarországi légi járatokat is kiszolgáló belgiumi Charleroi nemzetközi repülőtér – tájékoztatott az RTBF belga közszolgálati rádió csütörtökön.

A Charleroi repülőtér biztonságáért felelős vállalat munkatársai hétfőn kezdtek sztrájkba azért, mert a légikikötő közbeszerzés útján, egy újabb cég bevonásával kívánja végeztetni a beengedést és a csomagellenőrzést.

A beszámoló szerint a repülőtér vezetése és a biztonsági cég szakszervezetei szerdán este megállapodtak a dolgozók számára is elfogadható lehetséges megoldásokról, melyek között egyebek mellett az szerepel, hogy nem osztják meg a csomagellenőrzés feladatait a másodikként alkalmazni tervezett vállalattal.

A szakszervezetek megerősítették, hogy a munkavállalók befejezték a sztrájkot, azonban egyelőre nem tudni, mikor áll vissza a repülőtér rendes működése – közölték. A repülőtér vezetőségének korábbi tájékoztatása szerint egy újabb biztonsági cég alkalmazására azért van szükség, mert az elmúlt években „előfordultak visszatérő problémák” amiatt, hogy a feladatokat egyetlen szolgáltatónak kellett ellátnia – írja az MTI.

A szolgáltatás folytonosságának biztosításához elengedhetetlen a feladatok megosztása két cég között – írták. Az újabb cég bevonása nem befolyásolja a foglalkoztatást, sem a díjazás mértékét – tették hozzá.

A munkabeszüntetés miatt hétfőtől nehezen volt megközelíthető a Charleroi repülőtér, a biztonsági szolgálat a helyszínre vezető körforgalom közlekedését lassította. A kedden is folytatódó sztrájk miatt kialakult zsúfoltság ellehetetlenítette a földi kiszolgálást, a repülőtér ezért szerdán bezárta a kaput az induló utasok előtt. A tettlegességig fajult helyzetben öt rendőr megsérült.

Rovatok