Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump jogászai is komoly bajba kerülhetnek

2022. október 20., csütörtök 14:24

Donald Trump jogi csapata mérlegeli, hogy engedélyezzék-e szövetségi ügynököknek, hogy visszatérjenek a volt elnök floridai rezidenciájára, és újabb házkutatást tartsanak, hogy eleget tegyenek az igazságügyi minisztérium követelésének.

A Trump csapatával folytatott négyszemközti megbeszéléseken, valamint bírósági beadványokban az igazságügyi minisztérium világossá tette, hogy véleménye szerint Trump nem tett eleget egy májusi határozatnak, amely az összes titkosítottnak minősített dokumentum visszaadását rendelte el, és úgy gondolják, hogy még több kormányzati irat hiányzik − mondták a CNN forrásai.

Trump belső körének egyes tagjai nem biztosak abban, hogy maradtak kormányzati dokumentumok a volt elnök birtokában, miután az FBI közel 22 ezer oldalnyi iratot foglalt le, amikor augusztusban házkutatást hajtott Trump mar-a-lagói birtokán.

El akarják kerülni a vádemelést

Az a lehetőség, hogy szövetségi tisztviselők újra átkutathassák Trump birtokát − valószínűleg Trump saját ügyvédeinek jelenlétében − csak az egyike azoknak, amelyet a volt elnök jogi csapata mérlegel azért, hogy elkerülhesse a vádemelést.

Már az is kockázatos, ha meghívod a minisztérium egy ügyvédjét ebédre, nemhogy vissza Mar-a-Lagóba

− mondta egy Trumphoz közel álló személy.

A többszörös jogi csatározások közepette, és abban a reményben, hogy némileg enyhítheti a rá nehezedő nyomást, Trump a közelmúltban jelezte segítőinek és szövetségeseinek, hogy nyitott a kevésbé ellenséges megközelítésre az igazságügyi minisztériummal szemben.

Trump ügyvédei is bajba kerülhetnek

Egyes Trump-szövetségesek attól is tartanak, hogy a jelenleg az ügyvédek számára felmerülő jogi veszélyek annál nagyobbak lehetnek, minél tovább húzódik az ügy.

Christina Bobbnak, Trump egyik jogászának saját ügyvédet kellett fogadnia, miután júniusban aláírta azt az igazolást, amely kijelentette, hogy Trump csapata alapos kutatást végzett, hogy eleget tegyen az igazságügyi minisztérium határozatának, és visszaküldte az összes, minősített jelzéssel ellátott dokumentumot. Bobb, aki akkoriban Trump irattárának gondnoka volt, nemrég egy önkéntes kihallgatáson elmondta a szövetségi nyomozóknak, hogy az igazolást egy másik Trump-ügyvéd, Evan Corcoran fogalmazta meg és adta oda neki aláírásra. Egy, az eseményt ismerő forrás szerint Bobb Mar-a-Lagóba sietett, hogy aláírja az igazolást, de Corcoran ragaszkodott hozzá, hogy előbb tegyen hozzá egy olyan sort, hogy a dokumentum „a neki átadott információkon alapul”.

Két hónappal később az FBI átkutatta Trump birtokát, és további több ezer kormányzati dokumentumot talált, köztük több mint százat titkos megjelöléssel. Corcoran azt állította kollégáinak, hogy a helyzetét ismerő források szerint nem hiszi, hogy jogi kockázatnak van kitéve, és nem fogadott ügyvédet.

Egy harmadik Trump-ügyvéd, Boris Epshteyn mobiltelefonját múlt hónapban lefoglalta az FBI, majd tanúvallomást tett egy georgiai esküdtszék előtt, amely a 2020-as választások megdöntésére irányuló erőfeszítéseket vizsgálja. A szövetségi nyomozókkal folytatott beszélgetésében Bobb Epshteynről is beszélt − mondta egy, az ügyben tájékozott forrás.

(Borítókép: Donald Trump 2016. december 9-én. Fotó: Drew Angerer / Getty Images)

Rovatok