Index Vakbarát Hírportál

Az EP mélyen elítélte a szexuális irányultságon alapuló gyűlöletet és erőszakot

2022. október 20., csütörtök 19:23

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén a múlt héten Pozsonyban elkövetett homofób indíttatású gyilkosság miatt a szexuális kisebbséghez tartozók fokozott védelmére szólított fel a gyűlölet és a gyűlöletből elkövetett bűncselekmények megelőzése érdekében.

A 447 szavazattal, 78 nem és 45 tartózkodás ellenében elfogadott állásfoglalásukban az EP-képviselők elítélték a szexuális irányultságon, nemi identitáson vagy önkifejezésen alapuló gyűlöletet és erőszakot Szlovákiában és az EU-ban mindenütt.

A szöveg az LMBT-közösség elleni „gyáva terrorcselekménynek” minősítette a pozsonyi gyilkosságot, megjegyezve, hogy azt szélsőjobboldali ideológia motiválta.

Felszólította a szlovák kormányt, hogy tegyen „érdemi előrelépést a szexuális kisebbségek védelmére”, és határozottan foglaljon állást a nyilvánosság előtt emberi jogaik megsértésével szemben. 

Az EP súlyos aggodalmának ad hangot amiatt, hogy Szlovákiában úgymond elterjedt a sértő, agresszív és homofób nyelvezet használata az LMBT-közösséggel szemben. Az EP továbbá elítélte azokat az uniós kormányokat, amelyek „szélsőjobboldali és más LMBT-ellenes politikai pártok támogatására támaszkodnak a hatalomhoz való hozzáférés és a hatalom megtartása érdekében”. 

A képviselők végezetül arra szólították fel az Európai Unió Tanácsát, hogy terjessze ki az uniós bűncselekmények listáját a gyűlölet-bűncselekményekre, és arra kérték Magyarországot és Lengyelországot, hogy tartózkodjanak a határozat elfogadásának akadályozásától.

Magyarország álláspontja

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: „Nemet mondunk mind az erőszakra, mind az emberi tragédiákkal való cinikus visszaélésre, és a leghatározottabban elítéljük a múlt heti pozsonyi gyilkosságokat”. Kiemelte: az emberi élet szent. Nem férhet kétség ahhoz, hogy a leghatározottabban el kell ítélni minden erőszakot, amely bárkit szexuális irányultsága miatt ér.

„Továbbra sem fogadjuk el ugyanakkor azt az európai parlamenti gyakorlatot, hogy egy tragikus esettel cinikusan visszaélve szélsőséges, uniós szerződéseket sértő határozatokat terjesztenek elő” – fogalmazott.

A gyilkosságokat természetesen messzemenőkig elítéljük, ehhez kétség sem férhet, de baloldali ideológiai kinyilatkoztatásokat nem fogunk támogatni

– tette hozzá Hidvéghi Balázs.

Szavai szerint a szöveg megalapozatlan és elfogadhatatlan nyilatkozatokat tesz a szlovák politikai élet szereplőiről, az egyházról, a szlovák alkotmányosság területére tartozó szabályokba szól bele, és gyakorlatilag a teljes szlovák társadalmat megbélyegzi.

Rovatok