Index Vakbarát Hírportál

Liz Truss lemondására reagáltak a vezető politikusok, nem bánkódott mindenki

2022. október 20., csütörtök 17:41

A világ vezető személyiségei reagáltak arra, hogy a brit miniszterelnök asszony mindössze hat héttel a kinevezése után benyújtotta lemondását.

Liz Truss, az Egyesült Királyság történetének harmadik miniszterelnöknője lemondott a brit Konzervatív Párt éléről, ezzel együtt pedig miniszterelnöki posztjáról is csütörtök délután. A találgatás szinte azonnal elkezdődött, hogy ki lehet az utódja. A Sky News arról ír, hogy Rishi Sunak és Penny Mordaunt a két legnagyobb esélyes a kormányfői posztra.

„Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság erős szövetségesek és tartós barátok, és ez a tény soha nem fog változni. Köszönöm Liz Truss miniszterelnök asszonynak a partnerségét egy sor kérdésben, beleértve Oroszország felelősségre vonását az Ukrajna elleni háborúja miatt. Folytatni fogjuk a szoros együttműködést a brit kormánnyal, miközben együtt dolgozunk a nemzetünk előtt álló globális kihívások leküzdésén” – mondta Joe Biden amerikai elnök.

Emmanuel Macron francia elnök a következő szavakkal reagált: „Mindenekelőtt stabilitást akarunk. Személyesen mindig szomorú vagyok, ha egy kolléga távozik.” Az ír kormányfő, Micheál Martin ennyit jegyzett meg: 

Úgy gondolom, hogy a stabilitás nagyon fontos, és szeretnénk, ha az Egyesült Királyság rendszere a lehetőségeihez mérten olyan helyzetben lenne, hogy a lehető leggyorsabban ki lehessen választani az utódot ezekben az időkben, amikor a kontinensen, Európában egy nagy háború zajlik.

Mark Rutte holland kormányfő elmondta, hogy jó volt a kapcsolata Liz Truss-szal, akivel egyetértettek a nézetek egész sorában, és alig várja, hogy együtt dolgozhasson Truss utódjával.

„A királynő temetése közvetlenül az audiencia után, ennyire fognak emlékezni”

„Nagy-Britannia még soha nem ismert ilyen szégyenteljes miniszterelnököt. A sisak a tank fedélzetén, a katasztrofális analfabetizmus és a királynő temetése közvetlenül a Truss-szal való audiencia után lesz az, amire emlékezni fognak vele kapcsolatban” – jegyezte meg Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Reuters híradása szerint.

London polgármestere, Sadiq Khan Buenos Airesből üzent:

Ma reggel hallottam a hírt, hogy politikai ellenfelem, az Egyesült Királyság konzervatív miniszterelnöke lemondott. Ha tudtam volna, hogy a csúcstalálkozó megszervezése az Egyesült Királyság miniszterelnökének lemondásához vezethet, hamarabb megszerveztem volna.

(Borítókép: Daniel LEAL / AFP)

Rovatok