Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Ha ezt elfogadnánk, Magyarország energiaellátás nélkül maradna

2022. október 20., csütörtök 17:18

A csütörtökön kezdődött kétnapos uniós csúcs előtt jelentkezett be közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök. Véleménye szerint az energiaválság megoldására a Bizottság olyan javaslattal rukkolt elő, amely ellentétes a magyar nemzeti érdekekkel.

Perceken belül kezdetét veszi az európai uniós csúcs, a tagállamok miniszterelnökeinek csúcstalálkozója itt, Brüsszelben. A legfontosabb kérdés továbbra is az, hogyan tudunk harcolni az egekbe ugrott energiaárakkal szemben – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő a brüsszeli EU-csúcs előtt elmondta: „A bizottság hónapokat késlekedett az erre vonatkozó javaslatok bemutatásával. Most előrukkolt eggyel, amelynek azonban van néhány eleme, amely szöges ellentétben áll Magyarország nemzeti érdekeivel.”

Nem érdekünk, hogy közös, kötelező energiabeszerzést írjanak elő, és az sem érdekünk, hogy közös európai ársapkát alkalmazzanak, mert ebben az esetben a Magyarországra érkező gázszállítások alapjául szolgáló szerződések érvényüket vesztenék, és Magyarország energiaellátás nélkül maradna

– fejtette ki Orbán Viktor, aki szerint ez a lépés ellentétes a magyar nemzeti érdekekkel. Ugyanakkor elmondta, hogy vannak mások is, akik „úgy gondolkodnak, mint mi”, ezért jó esélyt lát arra, hogy „ma este érvényesíteni tudjuk a magyar nemzeti érdekeket”.

(Borítókép: Orbán Viktor magyar [b2], Petr Fiala cseh [b], Alexander De Croo belga [k] és Robert Golob szlovén miniszterelnök [j] az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozója kezdete előtt Brüsszelben 2022. október 20-án. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher)

Rovatok