Index Vakbarát Hírportál

Politikusok voltak a pozsonyi ámokfutó halállistáján

2022. október 20., csütörtök 18:35

A pozsonyi melegbárnál tüzet nyitó férfi nemcsak az LMBTQ-közösség tagjait, hanem politikusokat és újságírókat is meg akart ölni. A halállistáján a szlovák miniszterelnök is szerepelt.

Mint arról beszámoltunk, egy férfi múlt hét szerda este tüzet nyitott egy pozsonyi melegbárnál, a támadásban két 30 év alatti férfi meghalt, egy pincérnő pedig megsebesült. A lövöldöző feltehetően Juraj K. volt, akinek az apja a Stefan Harabin vezette Vlast listáján indult a 2020-as választáson. 

Mint kiderült, Juraj K.-nak volt egy listája azokról, akiket meg akart gyilkolni. Ezen a listán Eduard Heger miniszterelnökön kívül Branislav Gröhling volt oktatási miniszter és Robert Fico ellenzéki képviselő is rajta volt. A lövöldöző állítólag megfigyelte Fico lakhelyét is.

Pontosan tudta, hol lakom. Úgy tűnik, a házam körül kóborgott, de engem ez nem érdekel

– mondta Robert Fico.

Roman Mikulec belügyminiszter nem kívánta pontosítani a támadó céllistáján szereplő politikusok nevét, de biztosított arról, hogy ez ügyben megtették a megfelelő intézkedéseket – számolt be a Ma7 felvidéki hírportál.

A lövöldözés után Szlovákiában több ezren emlékeztek a megölt férfiakra. A Nemzeti Bűnüldöző Szövetség terrorcselekménynek nyilvánította az esetet, miután az is kiderült, hogy az elkövető a közösségi médiában jelentette be a gyilkosságot egy nappal azelőtt, és kifejtette, mennyire gyűlöli az LMBTQ-közösséget. A gyilkosság másnapján, reggel megtalálták a lövöldöző holttestét. Egy héttel az események után a szlovák parlament elutasította az ellenzék által benyújtott, az LMBT-jogok megerősítését célzó javaslatot.

(Borítókép: A gyászolók gyertyákat és virágokat helyeznek el Pozsony belvárosában 2022. október 14-én. Fotó: Vladimir Simicek / AFP)

Rovatok