Index Vakbarát Hírportál

Ötven nap után akár Boris Johnson is lehet az új brit kormányfő

2022. október 21., péntek 14:52

A címbeli matek pedig úgy jön ki, hogy amikor Liz Truss bejelentette lemondását, akkor arról beszélt, hogy egy hét múlva már lehet új kormányfője az országnak. Liz Truss személyében a legrövidebb ideig, mindössze 45 napig regnáló miniszterelnöke volt az Egyesült Királyságnak. A toryk a kormányfőjelöltek versenyében jövő pénteken szeretnének győztest hirdetni.

A mostani gyorsított választási-jelölési folyamat egészen más lesz, mint a nyár közepén, heteken át tartó procedúra volt, amely végén Liz Truss került a kormányfői székbe. Jelenleg a brit Konzervatív Párt a béka feneke alatt van a közvélemény-kutatásokban, gyorsan kell lépniük, és találni egy Trussnál megfelelőbb embert miniszterelnöknek a soraikból, mert egy esetleges előrehozott választást bizonyára elbuknának. Másfelől pedig kifejezetten kínos számukra, hogy hat év alatt immár az ötödik konzervatív kormányfővel kell előjönniük. Így pedig nehéz a közvélemény előtt bizonygatniuk, hogy igenis alkalmasak a kormányzásra.

Sir Graham Brady, a konzervatív alsóházi képviselők alkotta 1922 Bizottság – a vezetőválasztási folyamat megszervezéséért is felelős szakpolitikai frakciótestület – elnöke bejelentette, hogy csak azok indulhatnak jelöltként Liz Truss megüresedett székéért, akik hétfő délután 2 óráig megszerzik legalább száz konzervatív parlamenti képviselő ajánlását. Ha a feltételt csak egy jelölt teljesíti, akkor ő lesz az új kormányfő.

A 357 fős frakciólétszám legfeljebb három jelölt részvételét teszi lehetővé az utódválasztási folyamatban.Többes jelölés esetén pedig online szavazást kezdeményeznek a Konzervatív Párt 170 ezer tagja között, és ez alapján hirdetnek győztest október 28-án, pénteken. 

Aki az élen végez tehát, az lesz az elmúlt hat év sorozatban ötödik konzervatív brit kormányfője (David Cameron, Theresa May, Boris Johnson, Liz Truss), egyben ennek a parlamenti ciklusnak a harmadik tory miniszterelnöke. De nézzük a lehetséges jelölteket.

Rishi Sunak

A Johnson-kormány pénzügyminisztere, aki a nyári megméretésen éppen csak hogy alulmaradt Liz Trusszal szemben, hiszen a párttagok 43 százaléka őt támogatta. Akár prófétának is tekinthetjük, hiszen majdnem minden valóra vált azokból a kritikákból, amelyekkel még a nyáron ízekre szedte Liz Truss gazdaságpolitikáját. Előre jelezte, hogy egy esetleges, nagy arányú fedezet nélküli adócsökkentési program megrengeti a fontot, ami be is következett, és történelmi mélypontra süllyedt a dollárral szemben.

Sunak szerint egy ilyen lépés felhajtja a hitelfelvételi költségeket és a jelzálogkamatokat, majd pedig, amikor a zűrzavar fokozódik, aggodalmasan meg fog szólalni a Nemzetközi Valutaalap is. Sunak mellett szól az is, hogy van tapasztalata válság alatti gazdaságirányításban is, hiszen a koronavírus-járvány idején ő volt a Johnson-kormány pénzügyminisztere. 

Penny Mordaunt

A Johnson-kormány volt védelmi minisztere, egyébként személyében az első nő ennek a tárcának az élén. Emiatt és katonai múltja miatt is kedvelt személye a párttagság körében, hiszen jelenleg is a haditengerészet tartalékosa. 104 jelölést szerzett nyáron, amivel a megemelt mostani küszöböt is átvinné. A nyári kormányfőjelölési versenyben a harmadik volt. A párt mérsékelt irányzatához tartozik, Sunakhoz hasonlóan.

Korábban a képviselők között még arról is szó volt, hogy kettejüknek kellene egy „álompárt” alkotva kormányozni Nagy-Britanniát, bár azt nem tudták eldönteni, hogy kettejük közül ki vigye a pénzügyeket.

Kemi Badenoch

A nyári megmérettetésen negyedik helyen végzett, 59 támogató jelölést kapott. Elsősorban a keményvonalas toryk között népszerű, közülük többen is úgy hivatkoztak a hölgyre, mint a párt egyik új, tehetséges politikusára. Határozott véleménye van a kormányzat klímapolitikájáról is, amely szerinte kifejezetten költséges. Ha azoknak a képviselőknek egy része rá adja a voksát, akik nyáron még Trusst támogatták, akkor számára sem jelenthet gondot megugrani a kötelező százas támogatottságot.

Boris Johnson

Bármilyen furcsának is tűnik, többen vannak a konzervatív párton belül, akik Johnson visszatérése mellett érvelnek, mondván, ő lehet egy olyan integratív erő, amely végül stabilitást hozhat a kormányzásban és a piacokon. Annak ellenére is, hogy szégyenteljesen lemondott a kormányzása végén kipattant botrányok miatt.

Johnson a lemondását bejelentő beszédében történelmi példát idézve azt mondta, hogy most majd „visszatér az eke szarvához”, mint a római államférfi Cincinattus, vagyis csendesebb időszakra számít politikai életében. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy amikor a szükség úgy hozta, a rómaiak kérésére Cincinattus visszatért a hatalomba, igaz, kora diktátoraként.

Vannak, akik azt állítják, hogy azért hozták a 100 képviselői támogatást belépőnek a kormányfőjelöléshez, hogy Johnsonnak még véletlenül se legyen esélye újrázni. 

Grant Shapps

Ő volt a beugró ember, amikor a héten lemondott Liz Truss belügyminisztere helytelen adatkezelés miatt. A Johnson-kormányzatban közlekedési miniszter volt, majd a nyári megméretésen is indult, azonban három nappal később visszalépett, mert nem tudott maga mögé állítani 20 támogató képviselőt.

További lehetséges jelöltek:

Suella Braverman egykori belügyminiszter a Truss-kormány bukása előtt beadott lemondásával megalapozhatja igényét az indulásra. A volt főügyész, akinek határozott álláspontja van a bevándorlással kapcsolatban, jó eséllyel nyithatna a párt jobboldala felé.

Tom Tugendhat a nagy kedvenc a tory képviselők és a szélesebb nyilvánosság körében, noha csak ötödik volt a nyári jelöltségi versenyben. Nem töltött be tisztséget a Johnson-kabinetben, távol tartotta magát az akkori botrányoktól, és Johnson lemondása után egy új kezdettel kampányolt a képviselők között. Mivel szolgált Irakban és Afganisztánban, Liz Truss belbiztonsági miniszternek nevezte ki.

Ben Wallace, egy másik katonaviselt politikus, korábbi védelmi miniszter, aki nagyon népszerű a konzervatív párton belül. Wallace pénteken közölte, hogy nem kíván részt venni a vezetőválasztási versengésben. Ugyancsak jelezte távolmaradását a jelöléstől Jeremy Hunt, a jelenlegi pénzügyminiszter.

Wallace, aki az előző miniszterelnök, a nyáron távozásra kényszerített Boris Johnson szoros szövetségese volt, azt is közölte: most is arra hajlik, hogy Johnsont támogassa, ha a volt kormányfő indul a tisztségért.

Theresa May korábbi miniszterelnök neve is felmerült, mint egy Johnsonhoz hasonló integratív erő. May megpróbálta kibékíteni a párt brexit miatt egymásra acsarkodó szárnyait, kevés sikerrel. De ez az őt követő Johnsonról sem igazán mondható el. Viszont May segítségével most kínálkozhat egy újabb lehetőség a belső nézeteltérések rendezésére.

Támpontot a fogadóirodák esélyesei adhatnak

A brit fogadóhálózatok a pénteki nyereménykiírások alapján Rishi  Sunakot, Johnson egykori pénzügyminiszterét tartják messze a legesélyesebb utódjelöltnek. A legnagyobb brit fogadócég, a William Hill péntek délután 4/5-ös nyereményeséllyel jósolta Sunak győzelmét. Ez a kiírás azt jelenti, hogy aki 100 fontot tesz fel a volt pénzügyminiszter győzelmére, a feltett pénzen felül bruttó 180 font haszonra számíthat.

A cég Boris Johnson győzelmét 6/5-ös kiírással ajánlotta fogadásra pénteken. Ennek alapján a volt kormányfő újbóli megválasztására feltett 100 fontos tét 220 font bruttó nyereményt ígér, vagyis a William Hill kisebb esélyűnek tartja Johnson győzelmét, mint  Rishi  Sunakét.

A Konzervatív Párt vezetői posztjára ugyancsak esélyesnek tartott Penny Mordaunt volt védelmi miniszter győzelmét a William Hill péntek délután 9/1 esélykiírással kínálta fogadásra. A cég számítási módszertana szerint ez 100 fontos tét esetén bruttó ezer font körüli nyereményt valószínűsít.

A lehetséges indulók között ugyancsak emlegetett két volt belügyminisztert, Suella Bravermant és Priti Patelt a fogadóiroda gyakorlatilag teljesen esélytelennek tartja: az ő győzelmükre péntek délután 150/1, illetve 250/1 kiírás volt érvényben.

(Borítókép:  Boris Johnson 2015. október 6-án. Fotó: Dan Kitwood / Getty Images)

Rovatok