Index Vakbarát Hírportál

Felpörög az orosz autóipar: ismét gyárthatják a Moszkvicsot

2022. október 21., péntek 16:06

A tervek szerint idén 600, jövőre már 50 ezer Moszkvics készülhet el Oroszországban.

A Renault oroszországi távozását követően hamar szóba került, hogy ismét Moszkvics márkanéven kezdjenek el autókat gyártani a francia cég által hátrahagyott gyárban, és a moszkvai polgármester, Szergej Szobjanyin szerint ez már decemberben el is kezdődhet – írja a Reuters.

A moszkvai polgármester elismerte, hogy nagyot zuhant a háború kezdete óta az orosz autóipar, mégis reméli, hogy 

kormányzati segítséggel már decemberben elindulhat a rendszerváltást megelőző időszak híres-hírhedt szovjet márkájának gyártása.

A Moszkvics egy korabeli finn reklámfilm tanúsága szerint a „nyugati szektorban” is népszerű autómárka volt:

A Moszkvics-gyár idén 600 autó gyártásában reménykedik, amelyekből 200 elektromos lehet, míg jövőre akár 50 ezer autó is legördülhet a gyártósorról. A gyár – idézve Szobjanyint – arról is beszélt, hogy minden szükséges szakértelem rendelkezésre áll ahhoz, hogy Moszkva legyen az elektromos autók gyártásának központja.

Augusztusban az orosz főváros és a Kamaz megállapodott arról, hogy 5 milliárd rubeles beruházást hajtanak végre a Moszkvics üzemén. Azonban a Kamaz külföldi partnereket is keres a moszkvai gyártás elindításához. Ez a Reuters forrásai szerint egy kínai cég lehet, szemben a korábbi, iráni partnerekről szóló pletykákkal.

(Borítókép: Andrey Smirnov / AFP)

Rovatok