Index Vakbarát Hírportál

Tankokkal és harci járművekkel teli, Magyarország felé tartó NATO-konvojt videóztak Ausztriában

2022. október 21., péntek 21:10

Az egyik osztrák lap olvasója szúrta ki azt az Ausztrián keresztül haladó, több járművet szállító francia NATO-konvojt, amely Magyarországon vesz részt egy gyakorlaton.

Egy katonai konvoj bukkant fel péntek reggel az ausztriai A1-es autópályán Alsó-Ausztriában. A szállítmány több gépjárműből, teherautóból és tankból állt, úgy tudni, az Oed melletti nyugati autópályán szállították Bécs irányába.

Az esetről felvétel is készült. Az egyik autós szúrta ki a konvojt, a videót pedig elküldte az osztrák Heute nevű lapnak, amely úgy tudja, Magyarországra megy majd a szállítmány, ahol egy speciális NATO-gyakorlaton vesz részt. A videó a Heute oldalán tekinthető meg.

A lap megkereste az osztrák fegyveres erők sajtóirodáját, amely megerősítette a katonai szállítások hírét. A közlés szerint összesen tizenkét katonai gépjármű, tizennyolc teherautó és számos páncélozott szállítójármű tartozik a konvojhoz.

Az is kiderül, hogy a hadifelszerelések szállítását 73 fő kíséri. A Heute az osztrák hadsereg szóvivőjétől arról értesült, hogy egy francia NATO-transzport halad át az országon, a konvoj pedig Nickelsdorfon keresztül lép majd ki Ausztria területéről.

A cikk megjegyzi, hogy a NATO intervenciós haderejének részeként manapság már több katonai eszközt is szállítanak Magyarországra, a szóvivő szerint azonban nincs mitől tartani, mert évente több ezer ilyen katonai szállítás történik Ausztriában.

Katonai konvojok közlekednek az ország útjain

A Honvédelmi Minisztérium még október 14-én közölte az MTI-vel, hogy egy héten át az ország több pontján is katonai konvojok közlekedésére kell számítani. A közlemény szerint hétfőtől péntekig kellett ennek a konvojnak a közlekedésére számítani a Kaposvár–Székesfehérvár–Várpalota útvonalon.

A Magyar Honvédség is – a jogszabályokat betartva – törekszik arra, hogy a lehető legkisebb mértékben akadályozza az állampolgárok haladását, ugyanakkor kéri az utazókat, hogy az említett útvonalakon a közlekedési szabályok betartásával közlekedjenek, a konvojokat kellő óvatossággal közelítsék meg, mivel azok mérete és sebessége, valamint hossza és haladásának módja eltér a mindennapi közúti közlekedésben megszokottól

– írta közleményében a tárca.

Rovatok