Index Vakbarát Hírportál

Sztrájkolhatnak Nagy-Britanniában a nukleáris fegyverek karbantartói

2022. október 21., péntek 21:35

Az Egyesült Királyság nukleáris robbanófejeket építő és karbantartó cégének kétezer munkavállalója szavaz arról, hogy hétfőtől sztrájkba lépjenek-e, mivel a több alkalommal történő tárgyalások ellenére sem kaptak béremelést.

A brit Atomic Weapons Establishment (AWE) nukleáris fegyvereket gyártó vállalat dolgozói csupán 5 százalékos béremelést és a béren kívüli juttatások növelését szerették volna elérni. A reálbércsökkenés miatt az Egyesült Királyságban már több szakma képviselői sztrájkba álltak, például a postások, a vasutasok, az ügyvédek és az ápolók – írta a SkyNews. A brit nyugdíjasok emellett 2,5 százalékos nyugdíjemelést követelnek.

Az AWE dolgozói szakszervezetének főtitkára, Mike Clancy úgy fogalmazott, hogy rendkívül összetett és stresszes feladatot látnak el a nukleáris fegyverek karbantartásáért felelős szakemberek, és ehhez megfelelő bérezést szeretnének. 

A szigetországban 40 éve nem látott mértékben növekedett az infláció, ami most 10,1 százaléknál jár, ezzel a brit munkavállalók bére nem tud lépést tartani – írja a lap. 

Ha valóban sztrájkba lépnek a nukleáris fegyvergyárban dolgozók, az pont abban az időszakban történik, amikor találgatások folynak arról, hogy Oroszország tervei között szerepel-e az atomfegyverek bevetése, erről az aggodalmáról beszélt nemrégiben Joe Biden amerikai elnök, bár később átgondolta ezt a kijelentését, és azt mondta, hogy „ez még Putyintól is felelőtlenség lenne”. Közben a brit védelmi miniszter, Ben Wallace Washingtonba érkezett az ukrajnai helyzetet megtárgyalni. 

(Borítókép: Légi felvétel az Aldermastonban lévő atomfegyverkezési létesítményről. Fotó: David Goddard / Getty Images)

Rovatok