Index Vakbarát Hírportál

Ausztrália és Japán közös biztonsági paktumot írt alá

2022. október 22., szombat 12:48

Ausztrália és Japán elmélyíti a katonai hírszerzési együttműködését annak érdekében, hogy megakadályozza Kína katonai felemelkedését.

A közös megállapodás szerint Ausztrália és Japán „érzékenyebb” hírszerzési információkat fognak megosztani egymással, valamint elmélyítik a katonai együttműködést is. Annak érdekében, hogy megakadályozzák Kína katonai felemelkedését, a két ország aláírt egy biztonsági paktumot. 

A megállapodás egy 15 évvel ezelőtti, még a terrorizmus és a fegyverek elterjedése idején született megállapodáson módosít. A megállapodást a nyugat-ausztráliai Perth városában írta alá Fumio Kisida és Anthony Albanese miniszerelnök – írja a France24.

Az ausztrál tisztviselők közlése szerint a két ország megállapodott abban, hogy közös kiképzést fognak tartani Észak-Ausztráliában, illetve „kiterjesztik és megerősítik az együttműködést a védelem és a hírszerzés megosztása terén”. 

A megállapodás az „egyre keményebb stratégiai környezetre” született válaszként – közölte Fumio Kisida anélkül, hogy név szerint megemlítette volna Kínát vagy Észak-Koreát. Sem Ausztráliának, sem pedig Japánnak nincsen jelentős mennyiségű tengerentúli hírszerzője vagy külföldi informátora, ezért nem is tudnak labdába rúgni a világ többi országához képest. 

A szakértők szerint azonban mindkét országnak nagyon fejlett technológiája van, ami jól jöhet a munka során. Egyesek szerint a megállapodás egy újabb lépés afelé, hogy Japán csatlakozzon az Ausztrália, Nagy-Britannia, Kanada, Új-Zéland és az Egyesült Államok közötti, nagy hatalmú Five Eyes hírszerző szövetséghez. 

Rovatok