Index Vakbarát Hírportál

Boris Johnson készen áll a visszatérésre, pártja is támogatja

2022. október 22., szombat 16:08

Boris Johnson volt brit miniszterelnök szombaton újra Nagy-Britanniába érkezett, megkísérli visszavenni a helyét a miniszterelnöki székben alig néhány héttel az után, hogy lemondásra kényszerült. Miután Liz Truss, a legrövidebb ideig, mindössze 45 napig regnáló kormányfő lemondott, Boris Johnson második miniszterelnöki mandátumra pályázik.

Liz Truss miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy távozik a Konzervatív Párt éléről, miután az adócsökkentési programja miatt támadt hatalmas piaci felfordulás nyomán az alsóházi tory frakció jelentős része ellene fordult.

Beszédében elismerte, hogy nem tudja teljesíteni azokat az ígéreteket, amelyeket akkor tett, amikor a párt vezetői pozíciójáért indult, ezután kapott hideget-meleget mind az állampolgároktól, mind a világ vezető politikusaitól. Az is kiverte a biztosítékot, hogy első lépései között menesztette az addigi pénzügyminisztert, Liz Trusst viszont hathétnyi kormányzás utáni lemondása előtt megelőzte a belügyminiszter a saját lemondásával.

Boris Johnson, aki Liz Truss lemondásakor a Karib-tengeren nyaralt, egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy pályázik-e régi tisztségére. James Duddridge kereskedelmi miniszter azonban – a Reuters szerint – pénteken azt mondta, hogy 

Boris Johnson közölte vele, hogy „készen áll”.

Eddig több tucat konzervatív törvényhozó biztosította támogatásáról, de legalább 100 jelölést kell szereznie ahhoz, hogy figyelembe vegyék. A brit állampolgárok viszont kevésbé rajonganak a volt miniszterelnökért: egy rögtönzött online felmérésben több ezer brit kétharmada azt nyilatkozta, hogy nem szeretné, ha újra Boris Johnson kormányozna.

Egy, a Sky Newsnak nyilatkozó forrás szerint a volt brit miniszterelnöknek,

Boris Johnsonnak több mint száz támogatója van a párton belül, ami azt jelenti, hogy indulhat a szavazáson.

Könyörögtek a lemondásáért, mennyi esélye van második nekifutásra?

Boris Johnson lemondása előtt szinte könyörögtek saját akkori kormányának tagjai, hogy mondjon végre le a botrányok miatt, miután egy nap alatt 21 képviselő mondott le.

Johnson kormányba való visszatérésének kilátása további viszályt szülhet a Konzervatív Pártban, amely mélyen megosztott, miután hat év alatt négy miniszterelnöktől vett búcsút. Egyes konzervatív törvényhozók szerint Johnson szavazatnyerő, aki nemcsak ismertségével, hanem energikus optimizmusával is képes az egész országot megszólítani.

Mások számára viszont káros a jelenléte, és a kérdés az, hogy meg tudja-e győzni azt a tucatnyi törvényhozót, aki elhagyta őt, hogy most mégis bízzanak benne, mert egyesíteni tudja a pártot, és meg tudja fordítani a szerencséjét.

A legesélyesebbek

Korábban úgy tűnt, Rishi Sunak és Penny Mordaunt volt védelmi miniszter – aki elsőként jelentette be hivatalos indulását a Konzervatív Párt vezető posztjáért – lehet a két legnagyobb esélyes Truss utódjaként.

Szombatra Rishi Sunak volt brit pénzügyminiszternek sikerült összegyűjtenie a szükséges frakciótámogatást ahhoz, hogy jelöltként indulhasson a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőválasztási versengésében. A potenciális jelöltek Liz Truss miniszterelnök helyére kezdtek pályázni, a hétvégén, mondhatni, frenetikus lobbizásba kezdtek, hogy a hétfői határidő előtt elegendő támogatást szerezzenek a vezetői versenybe való belépéshez.

Egybehangzó elemzések szerint három tory politikusnak, Rishi Sunak mellett Boris Johnson volt miniszterelnöknek és Penny Mordaunt egykori védelmi miniszternek lehet reális esélye az eddigi pártvezető, Liz Truss miniszterelnök csütörtöki lemondásával kezdődött, legkésőbb jövő pénteken befejeződő vezetőválasztási versengés megnyerésére.

(Borítókép: Boris Johnson. Fotó: Carl Court / Getty Images)

Rovatok