Index Vakbarát Hírportál

Lecsapott az agyevő amőba, édesvizek környékén várja áldozatait

2022. október 22., szombat 11:46

Szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a Las Vegas környékén elhunyt tinédzser egy ritka agyevő amőba miatt halt meg, de ez még nem ok a pánikra az édesvizű tavak, folyók és források partján tartózkodók körében.

Brian Labus, egy korábbi közegészségügyi epidemiológus a természetben előforduló, hivatalosan Naegleria fowleri nevű, de szinte mindig agyevő amőbának nevezett organizmusról elmondta, hogy neve miatt figyelemfelkeltő, de rendkívül ritka betegség.

Az amőba jellemzően meleg édesvizekben, például tavakban, folyókban és termálvizekben, valamint a talajban fordul elő. Az amőba akkor okoz fertőzést, ha a szennyezett víz az orron keresztül az agyba jut.

A nyomozók úgy vélik, hogy a tinédzser a Mead-tó meleg vizében fertőződött meg. A dél-nevadai egészségügyi körzet nem azonosította a meghalt tinédzsert, de azt mondta, hogy a szeptember 30-i hétvégén kerülhetett kapcsolatba a mikroszkopikus organizmussal a Kingman Wash területén, a Colorado folyó arizonai oldalán, a Hoover-gát mögött.

A körzet szerdán hozta nyilvánosságra az esetet, miután a Betegségellenőrzési és Felügyelő Központok megerősítették a halál okát.

A betegségmegelőzési központ 1962 óta mindössze 154 amőba okozta fertőzést és halálesetet regisztrált az Egyesült Államokban

– mondta Brian Labus, aki a Las Vegas-i Nevadai Egyetem közegészségügyi karán tanít. Az esetek csaknem fele Texasban és Floridában történt. Nevadában a Guardian szerint ezelőtt csak egy esetet jelentettek.

Az agyba jutva mindig halálos

A tudós szerint a meleg édesvizek közelében érdemes óvatosan járni az amőba miatt, mert az organizmus 25 és 46 fok közötti vízben található meg.

A körzet és a Lake Mead nemzeti rekreációs terület, amely a tavat és a Colorado folyót felügyeli, megjegyezte, hogy

az amőba az orrba jutva és az agyba vándorolva fertőzi meg az embereket. Szinte mindig halálos kimenetelű.

Lenyelve nem fertőz, és nem terjed emberről emberre – áll a két ügynökség sajtóközleményében. Mindkettő azt tanácsolta az embereknek, hogy kerüljék a meleg vízbe való ugrást vagy merülést, különösen nyáron, és tartsák a fejüket a víz felett a forró forrásokban vagy más geotermikus vizekben, amelyek a hatalmas üdülőterület zsebkanyonjaiban gyűlnek össze.

A betegség 97 százalékban halálos, de 99 százalékban megelőzhető – mondta Dennis Kyle, a fertőző betegségek és a sejtbiológia professzora, valamint a Georgia Egyetem Trópusi és Új Globális Betegségek Központjának igazgatója. Szerinte védelmet nyújt, ha nem ugrunk a vízbe, hogy az ne kerüljön az orrunkba, vagy pedig használjunk orrdugót.

Korábban arról számoltunk be, hogy nyáron, július végén vezetett a fertőzés egy ember halálához, akit az iowai tóban fertőzött meg egy agyevő amőba.

Rovatok