Index Vakbarát Hírportál

Több mint 50 drónt lőtt le a brit királyi légierő egy hadgyakorlaton

2022. október 22., szombat 12:26

A brit királyi légierő (RAF) három repülőteréről érkező Typhoon és Lightning vadászgépek hadgyakorlatot tartottak a Hebridák felett, és 53 drónt lőttek le a korszerű, rövid hatótávolságú légi rakéták legnagyobb tömeges kilövése alatt.

Utoljára szeptember elején számoltunk be a nyár végi és szeptember eleji svéd, brit és finn közös hadgyakorlatról, melyet az orosz agresszió miatt tartottak.

A múlt hónapban 10 nap alatt a brit királyi légierő (RAF) nyolc különböző századának pilótái a skóciai Hebridák szigetcsoport közelében a tenger felett több tucat célzott drónt lőttek le sikeresen – írja a Sky News.

Typhoon és Lightning típusú repülőgépek vettek részt a tesztelésben, amelynek célja, hogy a pilóták és a személyzet gyakorlatot szerezzen az infravörös irányítású rakéták használatában, valós tapasztalatot azok kilövésében.

A gyakorlatról készült felvételeken látható, amint a repülőgépekről elindították a rakétákat, és ahogy azok száguldoztak az égen. Hallatszik a videón, ahogy a rakéták elhaladtak a repülőgépek mellett a dróncélpontok felé.

A gyakorlaton részt vevő egyik pilóta fantasztikusnak nevezte a rakéták kilövésének élményét. Mint fogalmazott, minden várakozását felülmúlta az első éleslövészeti gyakorlata a Typhoonon.

Rovatok