Index Vakbarát Hírportál

Ömlik a kokain Európába, nagyobb a baj, mint gondolták

2022. október 22., szombat 14:18

Az európai kontinenst elérte egy úgynevezett „kokainhullám”, a probléma pedig annál is nagyobb és súlyosabb, mint ahogy eddig gondolták – közölte az európai bűnüldöző ügynökség, az Europol.

A szervezett bűnözői hálózatok szorosabban összefonódtak egymással, megnövekedett azon hálózatok száma, amelyek kokainkereskedelemmel foglalkoznak, ezek a hálózatok pedig merészebbé és erőszakosabbá váltak – közölte az ügynökség.

Az elmúlt négy évben Nyugat-Európában szinte minden esztendőben rekordmennyiségű kábítószert foglaltak le, 2021-ben például 240 tonnánál is több kokaint. Ez azt jelenti, hogy rengeteg kokain jelent meg a piacon

– fogalmazott az Europol kommunikációs vezetője, Jan Op Gen Oorth. A szakemberek szerint a megnövekedett mennyiség abból is látszik, hogy 10 év alatt 40 százalékkal csökkent a kokain piaci ára annak ellenére, hogy a szer sokkal jobb minőségű.

Az európai kokain- és metamfetaminkereskedelem soha nem volt még olyan kiterjedt Európában, mint manapság, emellett pedig nőtt a kábítószerrel összefüggésbe hozható erőszakos bűncselekmények száma is – írja egy májusi jelentés.

A Euronews beszámolójából kiderül, hogy bár még mindig Kolumbia számít az első számú termelőnek, de Peru és Bolívia is kezd felzárkózni a sorban. Az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatalának adatai szerint Kolumbiában tavaly 204 ezer hektár kokalevél-ültetvényt azonosítottak, ami 43 százalékos növekedést jelent egy év alatt.

Az Europol becslései szerint évente nagyjából 2000 tonna kokaint állítanak elő Dél-Amerikában. Ebből jelentős rész köt ki Nyugat-Európában.

Rovatok