Index Vakbarát Hírportál

III. Károly nem kegyelmez, megdolgoztatja a leendő királyt

2022. október 22., szombat 20:02

III. Károly mégsem változtat a brit királyi család aktív munkát végző tagjainak számán, ugyanakkor csökkentené a hivatalos elfoglaltságaik számát.

Sajtóhírek szerint – amikor még a királynő élt – II. Erzsébet, későbbi utódja, III. Károly és Vilmos arról egyeztettek, hogy karcsúsítják a brit monarchiát, ami a királyi család költségeinek csökkentését jelentené. Ennek része lehet a többi között a Buckingham-palota átalakítása szerényebb királyi rezidenciává, valamint a tervek között szerepelt az, hogy több palota is közösségi funkciót kaphat, például múzeumként működhet a Balmoral-kastély.

Júniusban arról írtunk, hogy 2021-ben a monarchia hivatalos kiadásainak teljes összege 102,4 millió font volt, ami 17 százalékos emelkedést mutat a 2020-as 87,5 millió fonthoz képest. A királyi család ugyanakkor jelentős bevételeket is hoz Nagy-Britanniának az arcképekkel, szimbólumokkal ellátott termékek értékesítésével és azzal, hogy turisták százezreit vonzza a szigetországba.

A várakozásokkal ellentétben azonban III. Károly mégsem csökkenti az uralkodói család aktív munkát végző tagjainak számát. 

Eddig is tizenegyen láttak el különféle tisztségeket, és ezután is ennyien végzik majd a királyi család által vállalt hivatalos teendőket

– írja a Daily Mail.

Vilmos walesi hercegnek és Katalin walesi hercegnének valószínűsíthetően több feladatot kell majd ellátnia a jövőben, pedig utóbbi korábban annak adott hangot, hogy sokkal több időt szeretne tölteni a gyermekeivel.

Kevesebb hivatalos teendőt vállalnának

Belső informátorok, tanácsadók szerint a brit királyi család tagjai elhatározták, hogy kevesebb hivatalos elfoglaltságot vállalnak, melyek száma eddig 3500 körül volt évente.

A családtagokra hárult munkamennyiség azért nőtt meg jelentősen az utóbbi időben, mert különböző okokból Harry, Meghan Markle és András herceg sem végezhet munkát a Buckingham-palota megbízásából.

Végül nézzük, ki az a tizenegy személy, aki aktív munkával tölti mindennapjait az uralkodói családból: III. Károly király, Kamilla brit királyné, Vilmos walesi herceg, Katalin walesi hercegné, Anna brit királyi hercegnő, Eduárd wessexi gróf, Zsófia wessexi grófné, Richárd gloucesteri herceg, Brigitta gloucesteri hercegné, Alexandra brit királyi hercegnő és Eduárd kenti herceg.

(Borítókép: III. Károly. Fotó: Jane Barlow-WPA Pool / Getty Images)

 

Rovatok