Index Vakbarát Hírportál

Kirángatták Kína korábbi elnökét a pártkongresszusról

2022. október 22., szombat 16:16

Szombaton tartották az idei kínai pártkongresszus utolsó napját. Azon túl, hogy Hszi Csin-ping kínai elnököt Mao Ce-tung óta nem látott hatalommal ruházták fel, a korábbi elnököt, Hu Csin-taót egyszerűen az akarata ellenére kivezették a teremből, amiről felvétel is készült.

Kína korábbi csúcsvezetőjét, Hu Csin-taót váratlanul kivezették a Kommunista Párt kongresszusának szombati záróünnepségéről, ami egy különös jelenet volt a tipikusan jól megkoreografált eseményen – számol be a CNN

A 79 éves Hu Csin-tao a pekingi kongresszuson az első asztalnál, közvetlenül utódja, a jelenlegi vezető, Hszi Csin-ping mellett foglalt helyet, amikor feltehetően egy teremőr odalépett hozzá, karon fogta a volt vezetőt, felemelte, miközben Kong Sao-hszün, a párt titkárságának vezetője odajött. A volt kínai vezető röviden beszélt a két férfival, és úgy tűnt, hogy nem szívesen távozna, majd végül erősen távozásra bírták – ahogy az a felvételen jól látszik.

A 2013-ban nyugdíjba vonult Hu Csin-tao az utóbbi években egyre gyengébb egészségi állapotban jelent meg a nyilvánosság előtt. 

A CNN-t Kínában cenzúrázták, amikor beszámolt Hu Csin-tao jelenetéről.

Hszi Csin-ping óriási hatalomra tett szert

Mint ahogy arról az Index is beszámolt, szombaton a Kínai Kommunista Párt (KKP) kongresszusának utolsó napján elfogadták, hogy mostantól a pártszabályzat részét képezi az, hogy Hszi Csin-ping ideológiai vezetése képezi az ország politikai alapelveit, a párt központi figurája és vezetője pedig maga Hszi Csin-ping lesz. Ezen döntésével a KKP mind a párt, mind pedig Kína teljhatalmú vezetőjévé tette az elnököt.

Ekkora hatalma Mao Ce-tung óta nem volt egyetlen vezetőnek sem. Hivatalos döntés még nem született az ügyben, hogy Hszi elnök megkezdheti-e a harmadik elnöki ciklusát is.

(Borítókép: Tingshu Wang / Reuters)

Rovatok