Index Vakbarát Hírportál

Hszi Csin-ping példátlan hatalomra tett szert

2022. október 22., szombat 12:46

Mostantól a pártszabályzat részét képezi az, hogy Hszi Csin-ping ideológiai vezetése képezi az ország politikai alapelveit, a párt központi figurája és vezetője pedig maga a kínai vezető lesz – hozta meg a döntést a Kínai Kommunista Párt az idei pártkongresszus utolsó napján.

Ezen döntésével a KKP mind a párt, mind pedig Kína teljhatalmú vezetőjévé tette Hszi elnököt. Ekkora hatalma Mao Ce-tung óta nem volt egyetlen vezetőnek sem. Hivatalos döntés még nem született az ügyben, hogy Hszi elnök megkezdheti-e a harmadik elnöki ciklusát is – a pártgyűlés utolsó napja jelenleg is zajlik. 

A KKP jóváhagyta az alkotmány azon módosításait, amelyeknek az a célja, Hszi Csin-pinget a párt magjaként, illetve ideológiai vezetőjeként rögzítsék – írja a The Guardian. A 69 éves éves Hszi elnök délben kezdte meg a záróbeszédét, amikor bejelentették a módosítások megerősítését, illetve azt is, hogy az elnök még egy ciklus erejéig hatalmon marad. 

A lap szerint a szabályzat módosítása lényegében azt teszi lehetővé, hogy Hszi elnök a jelentősen kibővített politikai jogkörével akár halála napjáig elnök maradjon. A Kínai Kommunista Párt egyhetes kongresszusa egy különös incidenssel zárult: két teremőr akarata ellenére elvezette a 79 éves Hu Csin-tao egykori elnököt és pártvezetőt a Hszi elnök melletti helyéről. 

Többeket is kivezettek az eseményről

A mai eseményen több váratlan dolog is történt, többek között például az, hogy Li Ko-csiang miniszterelnököt és több befolyásos KKP-tisztségviselőt is eltávolítottak a párt állandó vezetőtestületi tagjai közül. A legmeglepőbb azonban talán az volt, hogy Hu Csin-tao volt elnököt, Hszi Csin-ping hivatali elődjét hirtelen akarata ellenére kikísérték a teremből. 

Az egykori elnök közvetlenül Hszi mellett foglalt helyet. Arról egyelőre még spekulációk sem láttak napvilágot, hogy miért kísérték ki Hu Csin-taót.

(Borítókép: A Kínai Kommunista Párt Nemzeti Kongresszusa Pekingben 2022. október 22-én. Fotó: Lintao Zhang / Getty Images)

Rovatok