Index Vakbarát Hírportál

Újraválasztották Hszi Csin-pinget

2022. október 23., vasárnap 07:41

Meghozták a hivatalos döntést azzal kapcsolatban, hogy Hszi Csin-ping megkezdheti a harmadik ciklusát is.

Hszi Csin-ping megszerezte a harmadik vezetői ciklusát is vasárnap, és bevezette a hozzá hűségesekből álló Politikai Hivatal új Állandó Bizottságát. Ezzel akkora hatalmat szerzett, amellyel Mao Ce-tung óta nem rendelkezett vezető – írja a Reuters

Színpadra lépéskor a Sanghaji Kommunista Párt vezetője, Li Csi-ang követte Hszi Csin-pinget. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg Li Ko-csiang utódja lesz a miniszterelnöki poszton, amikor márciusban visszavonul.

A hét főből álló Állandó Bizottság Kína legfőbb irányító testülete. A tagjai az előző bizottságból visszatérő Csao Leji és Vang Hu-ning, valamint az újoncok, Caj Csi, Ting Hszüe-sziang és Li Hszi. Li Csi-ang szintén új tagja az állandó bizottságnak. A bizottság összes tagja hűséges az elnökhöz, akit vasárnap ismét kineveztek a Központi Katonai Bizottság elnökévé.

Ezt azt jelenti, hogy teljesen felszámolták a fékek és ellensúlyok rendszerét. Hszi Csin-ping a Politikai Hivatal és a Központi Bizottság felett is teljes ellenőrzést gyakorol

– magyarázta Willy Lam, a Jamestown Foundation amerikai agytröszt munkatársa. Az Állandó Bizottság és a Politikai Hivatal bemutatására egy nappal azután kerül sor, hogy lezárult a Kínai Kommunista Párt kongresszusa. A pártkongresszuson eldöntötték azt is, hogy Hszi Csin-ping ideológiai vezetése képezi az ország politikai alapelveit, a párt központi figurája és vezetője pedig maga a kínai vezető lesz.

(Borítókép: Hszi Csin-ping a Kínai Kommunista Párt 20. Nemzeti Kongresszusán 2022. október 23-án. Fotó: Tingshu Wang / Reuters)

Rovatok